Agent uit frustratie op Facebook: 'Ik ben racistisch en etnisch profileren is mijn hobby'

Print
Agent uit frustratie op Facebook: 'Ik ben racistisch en etnisch profileren is mijn hobby'

Afbeelding: Facebook

Agent Frank de Vetter uit Rijen laat zijn frustraties over zijn werk als politieagent de vrije loop op Facebook. Zijn uitgebreide bericht wordt volop gedeeld en geliket.

Samengevat begint De Vetter met: ,,Ik ben een slecht getrainde politieman. Samen met mijn collega's gebruik ik veel geweld we slaan mensen zomaar in elkaar. Ik leg regelmatig een nekklem aan waarbij volledig onschuldige mensen het loodje leggen. Als ik niet bezig ben met zinloze controles zit ik met mijn dikke pens op het buro koffie te drinken en donuts te eten. Ik kan niet autorijden en als ik een boef achtervolg die daarbij gewond raakt is dat mijn schuld, omdat ik hem heb opgejaagd. Als ik hem laat gaan ben ik een sukkel."

De Vetter uit het gevoel dat hij het als agent nooit goed kan doen. ,,Als ik een etterbakje aanpak op straat wordt dat onmiddellijk gefilmd waarna het filmpje op youtube wordt geplaatst. Vervolgens is er een leger reaguurders die lafjes vanachter hun toetsenbordje schrijven dat de politie weer aan het provoceren was. Ik vraag me dan vaak af of die reaguurders zelf nog iets zinvols bijdragen aan deze samenleving maar dat terzijde. De boefjes hebben schijt aan elke regel maar ik moet me houden aan een oerwoud aan regels.''

Taal
De agent gaat verder over de taal waar hij mee te maken krijgt. ,,Als ik word uitgescholden voor kankerwout of de middelvinger krijg, moet ik dat niet persoonlijk opvatten het hoort bij mijn werk en daar word ik dik voor betaald. Ik ben racistisch en schep er een waar genoegen in zo veel mogelijk gekleurde mensen te sarren. Etnisch profileren is mijn hobby want als ik een licht getinte snotneus met bontkraagje in een auto van een halve ton zie rijden vraag ik me af hoe hij aan die auto komt. Ik overweeg dan de mogelijkheid dat er iets niet klopt maar dat zijn verkeerde conclusies die in mijn beroeps gedeformeerde hersens worden gevormd.''

De Vetter sluit nog wel positief af en heeft het over werk wat hij ,,al 35 jaar met veel trots en plezier doet. Daarbij ben ik ook nog zo naïef te denken dat het zin heeft. En met mij heel veel collega's in het blauw. Geen dank, graag gedaan!"

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →