Hoopte asielzoeker die Maria (19) verkrachtte en vermoordde weg te komen dankzij vermomming?

Print
Hoopte asielzoeker die Maria (19) verkrachtte en vermoordde weg te komen dankzij vermomming?

Afbeelding: Het Nieuwsblad

Er worden meer details bekend over de minderjarige asielzoeker die de Duitse studente Maria Ladenburger (19), dochter van een EU-functionaris in Brussel, verkrachtte en vermoordde.

Maria werd op 16 oktober dood teruggevonden in de rivier Dreisam, op ongeveer een kilometer van haar studentenkamer. De nacht ervoor was de studente aan de universiteit van Freiburg na een feestje op weg naar huis. Ze werd in de buurt van het station van Schwarzwald van haar fiets getrokken en overmeesterd, later verkracht en vermoord.

Afgelopen vrijdag werd 17-jarige Hussein K. gearresteerd. Onderzoek van bewakingscamera’s en een link met een DNA-sporen identificeerden hem als de dader van de brutale moord. Duitsland stond meteen in rep en roer: de jongeman werd geboren in Afghanistan en zou in november 2015 in Duitsland zijn toegekomen als een onbegeleide minderjarige. Hij werd opgevangen door een Duitse familie en had geen strafblad.

Haren afgeknipt
Intussen zijn ook de eerste foto’s van de dader opgedoken. Uit een onderzoek van zijn Facebookprofiel blijkt dat Hussein, toen nog maar 16 jaar oud, de dag na zijn vreselijke daad een nieuwe profielfoto publiceerde: zijn lange haren had hij geruild voor een kort kapsel. Was het een bewuste vermomming? Speurders hadden op de plaats van het delict een lange haar teruggevonden.

Sindsdien postte hij echter verschillende nieuwe foto’s waarop hij poseerde als een gangster: met de haren strak naar achter, een joggingbroek en sneakers aan. Zijn laatste nieuwe foto verscheen zeven dagen voor zijn arrestatie.

De speurders gaan er nu ook van uit dat Hussein zijn slachtoffer Maria moet kennen via haar vrijwilligerswerk met vluchtelingen. Maar de familie van Maria blijft geloven in goede doelen: in een rouwbericht dat maandag verscheen vraagt ze om een vrijwillige donatie.

De jonge dader bevindt zich nu in een jeugdgevangenis, daar moet hij nu zijn proces afwachten dat begin volgend jaar waarschijnlijk van start zal gaan. Hoewel er tegenstrijdige berichten in de media circuleerden, benadrukt het Duitse parket dat Hussein nog niet bekend heeft. “Hij blijft zwijgen. Hij wacht op de toewijzing van een advocaat voor hij iets wil zeggen”, luidt de officiële mededeling.

“Maria is het slachtoffer van Merkels welkom”
In Duitsland is naar aanleiding van de zaak de kritiek op het vluchtelingenbeleid van Angela Merkel weer opgelaaid. De bondskanselier heeft vorige week nog aangekondigd dat Duitsland geen limiet zal stellen op het aantal vluchtelingen dat het land opvangt, terwijl het land nu al instaat voor meer dan een miljoen vluchtelingen. Nochtans heeft de CSU, zusterpartij van Merkels CDU, herhaaldelijk opgeroepen om niet meer dan 200.000 migranten per jaar toe te laten.

De nieuwe opkomende rechtse partij Alternative für Deutschland heeft de arrestatie van Hussein K. zelfs rechtstreeks aangegrepen om de gevaren van ongecontroleerde immigratie onder de aandacht te brengen. Ze noemen Maria een “slachtoffer van Merkels verwelkomingscultuur”. Ook het hoofd van de Bundespolizei heeft gezegd dat de dood van Maria had kunnen vermeden worden als het vluchtelingenbeleid van Merkel “niet zo laks” was geweest.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →