Waar blijft de Limburgse voetbaluniversiteit?

Jeugdspelers van Fortuna Sittard tijdens een training, ditmaal op het complex           van VV Sittard. 

Jeugdspelers van Fortuna Sittard tijdens een training, ditmaal op het complex van VV Sittard. © Bas Quaedvlieg

Waar overal voetbaluniversiteiten in het land zijn verrezen, is Limburg nog steeds het vmbo-niveau niet ontstegen. De clubs blijven met kleine, broze academies op hun eilandje zitten. Als Roda, Fortuna, MVV en VVV écht het belang van het kind inzien, moeten ze over hun eigen schaduw heen stappen

Roel Wiche

In het hart van Noord-Holland, waar het altijd waait en de vergezichten op een schilderij van Johannes Vermeer lijken, ligt sinds kort een paradijselijk voetbalcomplex. Zeven velden, waarvan vier kunstgras. Elf kleedkamers. Fitnesshonk, wellnesscentrum met sauna, fysioruimtes. En, jawel, een heuse bioscoopzaal voor het bekijken van wedstrijdbeelden. Het is het fonkelnieuwe, state of the art jeugdcomplex van AZ. Kosten: 10,75 miljoen euro.

Ook in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Heerenveen en Groningen liggen accommodaties waarbij elke architect zijn vingers zal aflikken. Net als in Hengelo (FC Twente-Heracles) en op Papendal (Vitesse). Je mag het voetbaluniversiteiten noemen. Waar talenten alle faciliteiten vinden en de best mogelijke opleiding krijgen. Cruciaal om straks klaar te zijn voor het veeleisende en harde bestaan van profvoetballer.

Mijlenver achterLimburg loopt, tot groot ongenoegen van de KNVB, al vele jaren mijlenver achter op deze ontwikkelingen. De accommodaties zijn veelal ontoereikend en amateuristisch. Roda JC, de enige eredivisionist in het zuiden, moet geregeld als een nomade met zijn jeugdteams onderdak zoeken bij amateurclubs in de regio. De kunstgrasvelden op Kaalheide zijn ver over de houdbaarheidsdatum, net als de gebouwen.

Fortuna is met zijn junioren uitgeweken naar een drassig complex in Buchten. Het niveau waarop de Limburgse jeugd speelt is historisch laag. Zo speelt de onder-19 van MVV niet tegen NAC of Cambuur, maar tegen Alexandria’66 en Alphense Boys. Ploegen in de bovenbouw die op het hoogste podium acteren zijn er amper. Daardoor krijgen de talenten in Limburg niet de weerstand die nodig is om zich maximaal te ontwikkelen.

Vurig pleidooiSef Vergoossen, oud-trainer en tegenwoordig technisch adviseur van Roda, hield zaterdag in De Limburger een vurig pleidooi voor samenwerking van de vier Limburgse profclubs. Zijn redenatie: talenten zijn er zeker – waarom hier niet en in de rest van het land wel? – maar als iedereen hardnekkig op zijn eigen eilandje blijft, zal hier nooit een universiteit verrijzen. Hij heeft volledig gelijk.

Het Limburgse jeugdvoetbal heeft al veel te veel dure tijd verloren omdat clubs, gedreven door sentimenten en navelstaarderij, maar niet de handen in elkaar kunnen slaan. De DSM Voetbalacademie, een alliantie tussen de vier bvo’s, ging na drie jaar ten onder. Een topacademie onder regie van Roda en Fortuna ketste begin dit jaar af. VVV zag de samenwerking met Helmond Sport stranden en moet nu alles stand alone opnieuw opbouwen. MVV kijkt naar de andere kant, over de grens bij Racing Genk.

Eén vijverRoda, waar eigenaar Frits Schrouff lang de gefortuneerde beschermheer van de academie was, overweegt nu te snijden in de eigen levensader. De andere clubs ploeteren met uiterst beperkte jeugdbudgetten verder. Een doodlopende weg, zo bewijst het verleden. Samenwerking is veel heilzamer. De kleine vijvers waarin de clubs vissen, worden samengevoegd tot één grote vijver. Eén vijver zoals Heerenveen die heeft in Friesland. Of Twente in het oosten.

Op financieel gebied komen wellicht extra geldstromen vrij. Diverse grote bedrijven hebben de bereidheid om geld te steken in talentontwikkeling in de sport. De provincie Limburg ook. Maar dan moet er wel een goed plan liggen. Mede op verzoek van deputé Ger Koopmans stelden de vier clubs vorig jaar samen een document op om de mogelijkheden te verkennen. Maar sindsdien blijft het akelig stil aan het front.

Stilstand is achteruitgang. En dat doet het Limburgse voetbal, dat al zo lang onder druk staat, al jaren geen goed. Als de clubs in het diepe zuiden echt een toekomstvisie hebben, zullen ze het belang van het kind, hun éigen talenten, voorop moeten stellen. Dat lukt alleen als ze eindelijk over hun schaduw heen durven stappen en de krachten op jeugdgebied bundelen. Zodat hier ook de universiteit kan verrijzen, à la AZ, die er al lang had moeten staan.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee