Amerika zet Nederlandse bedrijven op zwarte Israël-lijst

Print
Amerika zet Nederlandse bedrijven op zwarte Israël-lijst

Afbeelding: AD

De Amerikaanse staat New York heeft vier Nederlandse bedrijven op een zwarte lijst gezet omdat zij Israël gericht zouden boycotten. De bedrijven krijgen nu drie maanden om het tegendeel te bewijzen en zo een boycot door de staat New York af te wenden.

De Nederlandse bedrijven op de zwarte lijst zijn ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, ASN Bank, Triodos Bank en waterbedrijf Vitens. Haskoning en Vitens beëindigden in de afgelopen jaren activiteiten in Israël, vanwege het omstreden nederzettingenbeleid in de bezette gebieden.

In het geval van HaskoningDHV ging het om de betrokkenheid bij de bouw van een afvalwaterzuiveringsproject. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseerde het bedrijf om te stoppen met het project, omdat het in een door Israël bezet gebied zou staan.

HaskoningDHV heeft sinds 1996 een kantoor in Israël en voert in het gebied meerdere projecten uit. Het bedrijf was onder meer betrokken bij de bouw van de metro in Tel Aviv en bij een waterproject voor de Jordaan-rivier.

Politieke context
Vitens beëindigde circa drie jaar geleden zijn samenwerking met het Israëlische waterbedrijf Mekorot. Dat bedrijf werkt samen met de Palestijnen en Jordanië, maar levert ook aan Israëlische nederzettingen.

Volgens Vitens zouden toekomstige gezamenlijke projecten niet los gezien kunnen worden van de politieke context. Daarbij wees het bedrijf naar rapporten van de Verenigde Naties, waarin wordt beschreven dat Mekorot water onttrekt uit de Palestijnse gebieden en dit inzet voor nederzettingen.

Boycot
De lijst, waarop in totaal dertien bedrijven staan, is het resultaat van een initiatief van de gouverneur van New York, Andrew Cuomo. Die stelde bedrijven die Israël boycotten zelf een boycot in het vooruitzicht.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →