Arriva: pinnen en overal camera’s

Vervoerder Arriva presenteerde onlangs de nieuwe bussen en uniformen van personeel.

Vervoerder Arriva presenteerde onlangs de nieuwe bussen en uniformen van personeel. © Archieffoto Lé Giesen

Camera’s die in en rond de bus beeld en geluid vastleggen en pinnen voor kaartjes. Dat zijn speerpunten in het veiligheidsbeleid van Arriva. Roos Zevenboom van de vervoerder leggen uit.

Stefan Gybels

Vervoerder Arriva, die 11 december het Limburgse stads- en streekvervoer overneemt van Veolia, wil op 1 januari 2018 in heel Nederland alle betalingen in de bus per pin laten plaatsvinden. In 2016 wordt hiermee gestart en 2017 wordt vervolgens het overgangsjaar, ook voor Limburg.

Contant betalen kan nog wel, maar Arriva geeft de voorkeur aan betalen per pin, om zo het cashgeld in bussen terug te dringen. Dat zal wennen zijn voor zowel reizigers als chauffeurs beseft de vervoerder, vandaar dat 2017 wordt gebruikt om te wennen. Arriva is in gesprek met andere vervoerders om het pinnen in de bus gemeengoed te maken.

Het is niet de enige maatregel die Arriva neemt om de sociale veiligheid in het openbaar vervoer te vergroten. Zo worden alle bussen in Limburg voorzien van camera’s die voortdurend opnames maken. Ze registreren beeld en geluid en worden binnen, maar ook aan de buitenkant van de bus geplaatst. De camera’s registreren haarscherp, volgens Arriva. „Onze bussen worden, samen met de stewards die controleren en de chauffeurs, onze ogen en oren, de machinisten worden dat in onze treinen. Zeker doordat we ook buiten kunnen filmen, hopen we onverlaten snel in de kraag te kunnen vatten”, zegt manager corporate communicatie van Arriva Roos Zevenboom.

Daarvoor is ook een convenant gesloten met de politie en het Openbaar Ministerie. Arriva en de politie delen een database waarin alle informatie over incidenten in of rond het ov wordt opgeslagen. Zo kan snel worden gezien op welke tijdstippen op welke plek veel overlast is, om daar vervolgens extra toezichthouders of agenten in te zetten.

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee