Slapeloze nachten van de pijn, maar niet klein te krijgen

Rob Hoenen (links) deelt bij de entree van de Lidl in Eijsden flyers over Tihange uit.

Rob Hoenen (links) deelt bij de entree van de Lidl in Eijsden flyers over Tihange uit.© Johannes Timmermans

Limburg reageert gelaten op het eventuele gevaar van Tihange. Heel Limburg? Nee. Een klein dorpje in het uiterste zuiden verzet zich al jaren tegen de wankele kerncentrale. Onder enthousiaste woordvoering van Rob Hoenen, die daar geen toverdrank voor nodig heeft.

Peter Bruijns

Rob Hoenen (54) ontvangt in zijn woning in Eijsden. Het huis is aangepast voor rolstoelgebruik. Hoenen kreeg op zijn 21ste een ziekte die uiteindelijk uitmondde in allerlei aandoeningen. Hij praat er liever niet over. ,,Ik wil niet dat de mensen mij zien als een ziek iemand.”

Als hij ’s nachts wakker ligt van chronische pijnen, twittert en mailt hij over kwesties die hem aan het hart gaan: dat is alles wat onaangenaam, ongezond of bedreigend is voor de Eijsdenaren. En dat is nogal wat. De vliegtuigen van de Luikse luchthaven Bierset die ‘s nachts over de bloesem van het zuiden vliegen, fijnstof van het langsrazende verkeer op de A2, de zwaardere schepen op het Albertkanaal, de ovens van cementfabriek CBR in Visé en de giftreinen op het spoor. En dan is er nog de angst voor een ongeluk in de kerncentrale van Tihange, amper 38 kilometer verderop.

Samen met dorpsgenoot Jo Bartels richtte Rob Hoenen enkele jaren geleden het Milieu front Eijsden op, sinds een klein jaar een stichting met drie leden en zeven sympathisanten. „Dat is niet zo heel groot, maar we zijn niet klein te krijgen. Onlangs hebben we voor elkaar gekregen dat de inwoners van Eijsden mogen meedenken over de aanschaf van een houtsnipperverbrander voor de verwarming van het zwembad en het Ursulinenconvent. We proberen te voorkomen dat mensen over tien jaar als gevolg van fijnstof getroffen worden door longziekten. Want wij zijn wel voor duurzaamheid. We willen niet dat deze aarde nog verder wordt uitgeknepen.”

Maar ik zie een open haard in de woonkamer. Die zorgt voor heel wat fijnstof."Ja, ik heb het huis zo gekocht. 35 jaar geleden wist ik nergens van. Ik maak mijn laatste stapel houtblokken op en dan stop ik ermee. Ik heb zonnepanelen, ik heb alles geïsoleerd en ik participeer in een windmolencoöperatie. Ik ben zo groen als de neten.”

Had u dat altijd al?"Ja, in den lande ben ik bekend als een vechter voor het milieu, en zo wil ik later herinnerd worden. Er is niks zo frustrerend als voortdurend te moeten vechten tegen de overheden. Wist je bijvoorbeeld dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu een ‘foutje’ heeft gemaakt door toe te staan dat vliegtuigen die landen op Bierset gebruik mogen maken van een stukje zuidelijk Zuid-Limburg? Bij dat besluit hebben ze de overlast voor Eijsden verkeerd ingeschat. Er spelen heel veel belangen. Wij zijn de dupe van iets wat is aangevraagd door Maastricht Aachen Airport en waar de provincie aan heeft meegedaan. Dat is niet te bevatten.”

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee