Vitamine D kan autisme voorkomen

Print
Vitamine D kan autisme voorkomen

Foto ter illustratie Afbeelding: Thinkstock

Zwangere vrouwen die te weinig vitamine D aanmaken hebben twee keer zoveel kans dat hun kindje autisme ontwikkelt, blijkt uit Rotterdams onderzoek. Aan de multivitamines dus, plus een glas volle melk.

Vitamine D levert niet alleen een baby met sterke botten op, maar kan ook autisme voorkomen, blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC onder ruim vierduizend 6-jarigen en hun moeders.

Bij de 80 kinderen met een autistische stoornis hadden hun moeders tijdens de zwangerschap - bloedttest bij 20 weken en in de navelstreng na de geboorte - het grootste tekort aan vitamine D. Maar ook bij mildere vormen van autisme, bleken moeders vaker met een tekort te kampen, stelt hoogleraar psychiatrie Henning Tiemeier die zijn bevindingen publiceert in tijdschrift Molecular Psychiatry. Het gaat dan om problemen als gedrag eindeloos herhalen en het onvermogen om met kinderen samen te spelen.

Zonlicht
Tiemeier maakte gebruik van Generation R, een grootschalige studie waarin de groei en ontwikkeling van Rotterdamse kinderen wordt gevolgd. Zonlicht helpt de natuurlijke aanmaak van vitamine D, maar is wellicht niet genoeg omdat we steeds minder vaak buiten komen, stelt Tiemeier. Bovendien maken allochtonen door een donkere huidskleur minder makkelijk vitamine D aan, wat ook terug te zien is in het onderzoek: zij hebben vaker een tekort dan autochtonen.

De Gezondheidsraad adviseert vrouwen al aan 10 microgram vitamine D te slikken, met name voor de aanleg van botten van de baby, maar lang niet alle moeders in spe doen dat. Zes jaar geleden slikte 15 procent van de onderzochte moeders vitamine-tabletten, constateert Tiemeier. Hij raadt vrouwen aan dat wel te overwegen, ook al vóór de conceptie. En daar bovendien een glas volle melk bij te drinken: dat vergroot de opname.

Stoornis
Vitamine D zorgt dat er voldoende neurotransmitters in de hersenen zijn: stofjes die zorgen dat hersencellen met elkaar kunnen communiceren. Is er een tekort dan is er kans op een hersenontwikkelingsstoornis. Overigens is de kans op autisme nog altijd klein: ,,1,5 procent van de kinderen krijgt het en er zijn ook andere factoren die het veroorzaken, zoals genetische. Maar aangezien we zoveel mogelijk aandoeningen willen voorkomen, blijkt nu dat vitamine D een hulpmiddel kan zijn."

Na de geboorte vitamine D toedienen voor gezonde botten zoals consultatiebureaus aanraden is prima, zegt Tiemeier, maar helpt hoogstwaarschijnlijk niet meer tegen autisme. Hij realiseert zich dat zwangere vrouwen (in spe) steeds weer met nieuwe inzichten over vitamines worden geconfronteerd (foliumzuur, visolie, jodium in brood). ,,Slik ook niet multivitamines én vitamine D. Anders krijg je te veel binnen en dat is ook niet gezond."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee