'Glas wijn bij de kapper moet kunnen'

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie© Thinkstock

De slijter moet een pakketje met kaas en worst kunnen leveren bij een fles prosecco. Ook mag de kapper best een glaasje schenken tijdens de knipbeurt of de boekhandel wijn aan de man brengen. Dat wil regeringspartij VVD regelen.

Edwin van der Aa

De liberalen komen vandaag met een voorstel om 'blurring' straks toe te staan, het mengen van activiteiten door ondernemers. Officieel is dat volgens de Drank- en Horecawet nu taboe. Volgens de VVD zijn die regels echter verouderd en staan moderne ondernemers in de weg. VVD-Kamerlid Erik Ziengs: ,,Op dit moment is er heel veel leegstand in winkelgebieden. Ondernemers willen dus graag een andere formule invoeren om het weer levendig te maken in de stad. Maar die gemengde activiteiten zijn nu simpelweg strafbaar en dat is te rigide." VoorstelOok in het nieuwe voorstel blijft het verkopen van sterke drank voorbehouden aan zaken met een slijterijvergunning. Verder moet de hygiëne altijd op orde zijn, dient de leeftijdsgrens voor alcoholverkoop (18+) te worden gevolgd en is de aanwezigheid van de baas verplicht. Gemeentekoepel VNG vindt eveneens dat ondernemers bij de naleving van de Drank- en Horecawet op dit moment aanlopen tegen praktische problemen. De afgelopen maanden is daarom in tientallen gemeenten geëxperimenteerd met mengvormen van winkels en horeca.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee