Vluchtelingencrisis: dubbel aantal vrijwilligers

Foto ter illustratie. Vrijwilligers sorteren ingezamelde kleding voor vluchtelingen.

Foto ter illustratie. Vrijwilligers sorteren ingezamelde kleding voor vluchtelingen.© ANP

Door de vluchtelingencrisis verdubbelde het aantal vrijwilligers bij VluchtelingenWerk Nederland, meldt de organisatie vandaag op Nationale Vrijwilligersdag. Het werk van veel van hen is nu wel aan het veranderen.

Cyril Rosman

Als de polarisatie in Nederland weer eens om zich heen grijpt, stijgt het aantal telefoontjes bij VluchtelingenWerk Nederland. ,,Dan melden meer mensen zich als vrijwilliger bij ons. Die willen een tegengeluid laten horen", zegt Dorine Manson, directeur van VluchtelingenWerk.Het afgelopen jaar waren er veel van dergelijke telefoontjes. Het aantal vrijwilligers steeg in een jaar tijd van 7.000 naar 14.000, maakt de organisatie vandaag, op Nationale Vrijwilligersdag, bekend. Manson: ,,Het laat zien dat er draagvlak is in Nederland voor de opvang van vluchtelingen."

Groot evenementDie verdubbeling is niet eens heel verrassend, stelt Mark Molenaar van de NOV (Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk). ,,We merken dat mensen geen zin meer hebben lang hetzelfde vrijwilligerswerk te doen, het is makkelijker vrijwilligers te vinden voor een evenement. Eigenlijk was de vluchtelingencrisis een heel groot 'evenement', iets waarbij iedereen direct inzetbaar was."Het vrijwilligersbestand verdubbelde, stelt VluchtelingenWerk, maar veranderde ook. De organisatie kent traditioneel veel gepensioneerde vrijwilligers. ,,Dit jaar zijn er veel jongere mensen bijgekomen die zeggen: we willen dit nú doen, het past nú in mijn leven. Soms voor een bepaalde periode." Wil een organisatie mensen vasthouden, dan moet ze zorgen dat het werk bij een persoon blijft passen. Molenaar (NOV): ,,Als dat niet meer zo is, kun je beter op tijd uit elkaar gaan, voordat het ruzie wordt."

Type vrijwilligerHet type vrijwilliger dat VluchtelingenWerk zoekt, verandert nu ook. Eerst waren er veel juridisch begeleiders nodig voor de duizenden vluchtelingen in asielprocedure. Nu veel van die asielzoekers een verblijfsvergunning hebben en doorstromen naar een eigen woning, is er meer behoefte aan maatschappelijk begeleiders. Zij helpen bij de integratie in Nederland. Manson: ,,Het is ander werk dan in een azc. Het kan heel intensief zijn en niet iedereen ligt dat. Dus moeten we soms afscheid nemen van mensen. Vaak melden zij zich overigens wel weer als er weer ander werk te doen is."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee