Heeft Britse veiligheidsdienst gouden kans gemist om aanslagen Brussel te voorkomen?

Mohamed Abrini

Mohamed Abrini© ANP

De Britse veiligheidsdienst MI5 heeft enkele maanden voor de aanslagen in Brussel en Zaventem de kans gemist om terreurverdachte Mohamed Abrini op te pakken. Dat melden meerdere Britse nieuwssites na de rechtszaak in Zuid-Londen, waar de Belg Zakaria Boufassil dinsdag veroordeeld werd voor terroristische activiteiten.

Redactie

De 26-jarige Boufassil werd er samen met de Brit Mohammed Ali Ahmed van beschuldigd dat ze Abrini, beter bekend als “de man met het hoedje”, hebben ontmoet in een park in Birmingham op 11 juli 2015. Ze zouden hem er 3.000 pond (ruim 3.500 euro) in een Gucci-handtas hebben overhandigd. Geld dat (deels) gebruikt werd om de aanslagen in ons land te financieren.

Hoewel hij zijn betrokkenheid altijd ontkend heeft, werd Boufassil dinsdag door de rechtbank van Kingston Crown veroordeeld voor terroristische activiteiten. Ahmed had eerder al bekend.

Onterechte huursubsidiesDe 3.000 pond was afkomstig van Anouar Haddouchi, een Belg die net als Boufassil in Birmingham gewoond had. Het ging om geld dat hij van de stad had gekregen als huursubsidie. Onterecht, want Haddouchi en zijn Belgische vrouw Julie Maes hadden op dat moment Groot-Brittannië al een jaar verlaten om zich aan te sluiten bij terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS).

Op het moment van de ontmoeting in Birmingham stonden zowel Mohamed Abrini als de 27-jarige Mohammed Ali Ahmed al op de radar van de MI5. Die dag werden de beide verdachten echter niet 24 uur in de gaten gehouden omdat ze niet als “prioriteit” beschouwd werden.Foto’s van mogelijke doelwitten?Abrini (31) was in juli 2015 vanuit Syrië naar Groot-Brittannië gereisd en bracht in totaal elf dagen door in het land alvorens naar Parijs en België te reizen. Hij haalde er niet alleen het geld op, maar maakte ook talloze foto’s, onder meer het stadion van voetbalclub Manchester United, een winkelcentrum en een casino. Zelf ontkende hij echter altijd dat het om “scouting” voor mogelijke doelwitten ging.

Hoewel hij vanuit Syrië gekomen was, waar zijn broer pas gestorven was als ISIS-strijder, mocht hij het land toch binnen nadat hij ontkend had banden te hebben met de terreurorganisatie.Zakaria Boufassil (links) en Mohammed Ali Ahmed - Foto: AFP

GeseindToen Abrini terug in België was, merkte hij dat hij geseind stond bij de politie. Hij gaf zich vrijwillig aan bij de politie in Molenbeek. Daar beweerde hij dat hij alleen een toeristisch uitstapje naar Istanboel had gemaakt. Hij voegde er ook aan toe dat hij een week in Londen en twee dagen in Parijs was geweest vooraleer hij teruggekeerd was naar Brussel.

Maar de politie vond zijn buitenlands uitstapje verdacht. Daarom kregen enkele agenten de opdracht om het huis van de terrorist in de gaten te houden. Dat bleven ze doen tot 13 november 2015, de dag van de aanslagen in Parijs. Toen verdween Abrini volledig van de radar.

Arrestatie AbriniOp 8 april 2016 werd Abrini gearresteerd in Anderlecht. Hij wordt beschuldigd van deelname aan een terroristische organisatie, terroristische moorden en pogingen tot moord in het kader van de aanslagen in Brussel en Zaventem.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee