Donald Trump uitgeroepen tot 'Persoon van het Jaar'

© ANP

De nieuwe president van Amerika, Donald Trump, is vandaag door het Amerikaanse tijdschrift Time uitgeroepen tot 'Persoon van het Jaar'. Zijn verkiezing tot president, die lange tijd door veel mensen voor onmodelijk werd gehouden, was genoeg om hem de eretitel te bezorgen.

Volgens de redactie was het geen moeilijke keuze. Op de cover van de volgende editie noemt het tijdschrift hem ,,president van de verdeelde staten van Amerika''. Onder de genomineerden voor de titel waren Trumps tegenstander Hillary Clinton, de wetenschappers die achter de CRISPR-techniek zitten om DNA te wijzigen, de Turkse president Erdogan, zijn Russische ambtgenoot Poetin en Facebook-topman Mark Zuckerberg.Vorig jaar was het de Duitse bondskanselier Angela Merkel die met de eer streek. Het tijdschrift motiveerde destijds haar verkiezing door haar veerkracht en leiderschap in de Syrische vluchtelingencrisis en tijdens de crisis in de eurozone.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ebola

Het jaar ervoor verdiende niet één persoon, maar een hele groep hulpverleners de titel. De eer ging toen naar de hulpverleners die de uitbraak van ebola in West-Afrika het hoofd wisten te bieden.

Hoewel de titel opgevat kan worden als eerbetoon, houdt Time het erop dat het gaat om de persoon die het meest zijn stempel op het afgelopen jaar heeft gedrukt. In 2013 was dat paus Franciscus, het jaar daarvoor de Amerikaanse president Barack Obama. Hij kreeg de titel ook al in 2008. Poetin stond in 2007 op de cover als invloedrijkste persoon.

Tot de historische Personen van het Jaar behoren onder meer alle hoofdrolspelers van de Tweede Wereldoorlog: Adolf Hitler in 1938, Jozef Stalin in 1939 en 1942, Winston Churchill in 1940 en Franklin D. Roosevelt in 1941.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee