Maastricht verwelkomt de Kerstman net zo groots als de Sint

Print
Maastricht verwelkomt de Kerstman net zo groots als de Sint

Afbeelding: Roger Dohmen

Is de Kerstman over een paar jaar net zo populair als zijn grote broer Sinterklaas? Als het aan de gemeente Maastricht ligt wel. Daar maakt de Kerstman woensdagmiddag zijn grootse entree. Compleet uitgedost met arrenslee en rendieren, in een optocht vol met pracht en praal.

Als het aan Lars Flinkerbusch, huidig directeur van VVV Maastricht ligt, zouden we jaren geleden al een optocht van de Kerstman hebben gehad. Maar zijn pogingen om de bebaarde kindervriend een warm welkom te geven in onder meer Noordwijk stierven een pijnlijke dood. De buurt zat klaarblijkelijk niet op de Kerstman te wachten en tekende protest aan.

In Maastricht is hij echter meer dan welkom. Tot tevredenheid van Flinkerbusch: ,,De Kerstman past gewoon perfect bij Maastricht", vertelt voorlichter Simone Rutten van de VVV. ,,Maastricht is een romantische stad, met overal lichtjes en versiering en vol met sfeer. Dit jaar is het in Maastricht gewoon authentiek kerst. En daar hoort de Kerstman bij."

Polar Express
Alle hens aan dek dus om ervoor te zorgen dat de in Lapland wonende Amerikaanse goedheiligman zich thuisvoelt in Nederland. En hij komt woensdag niet alleen. ,,Om 15.30 uur vertrekt de Polar Express (een oude stroomtrein) met 90 langdurig zieke kinderen en hun familie vanuit Simpelveld naar het station van Maastricht. Daar stapt de Kerstman in zijn arreslee, vergezeld door rendieren. Wat volgt is een tocht door de stad met het Vrijthof als eindpunt. Ook de kinderen gaan mee in een zonnetreintje."

Alle lichtjes en versieringen die bij Kerstmis horen, maken volgens Rutten het verschil met de optocht van Sinterklaas. ,,De Kerstman is meer pracht en praal. Hij is classy en chique en brengt een hele andere sfeer met zich mee." De VVV, die de intocht organiseert samen met Stichting Winterevents, hoopt dat er dit jaar een nieuwe traditie geboren wordt. ,,Volgend jaar hopen we het nóg grootser en nóg mooier aan te pakken."

Kerststad
Maastricht wil zich dit jaar profileren als dé Kerststad van Nederland. Op het Vrijthof is een authentieke kerstmarkt verrezen, vol met ambachtelijke stalletjes en een hoop glitter, lampjes en snuisterijen. De stad mikt niet alleen op Nederlanders. ,,Door onze ligging willen we ook Belgen en Duitsers bereiken die een dagje weg willen. En die hebben natuurlijk meer met de Kerstman dan met Sinterklaas. Maastricht is dit jaar magisch en romantisch."

Bang voor boze reacties zoals in Noordwijk zijn ze in Maastricht niet. ,,We hebben Sinterklaas gisteren op een waardige manier uitgezwaaid. De Sint is weg. Het is nu tijd voor de Kerstman. En die is meer dan welkom".

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje