'Die angst vergeet ik nooit meer'

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

7 december 1941. Angst, woede en totale verbijstering vechten om de overhand bij Jim Downing. Japan heeft Pearl Harbor gebombardeerd. De voormalige matroos woont vandaag de herdenking op Hawaii bij en blikt met andere overlevenden terug op deze historische gebeurtenis.

AD

Het leven kent momenten waarvan je altijd weet wat je toen voelde, dacht en deed. Dat geldt zeker voor de Amerikaan Jim Downing. Ondanks zijn indrukwekkende 103 jaar herinnert hij zich haarscherp de Japanse bommen op Pearl Harbor. GelukDe pasgetrouwde Downing ziet een onbekend vliegtuig richting de marinebasis komen. Onheilspellend begint het steeds lager en langzamer te vliegen. De matroos keert terug naar zijn slagschip USS West Virginia en hoort plotseling bommen en explosies om zich heen. ,,Ik was zo bang. Die angst vergeet ik nooit meer'', zegt Downing tegen persbureau AP. Tot zijn grote opluchting wordt hij niet geraakt. Maar hoe lang blijft geluk aan zijn zijde? De USS West Virgina wordt geraakt door negen torpedo's. ,,Het schip begon te kantelen en zinken. Alles wat boven water was, werd onder vuur genomen. De bemanning probeerde met alle macht het schip weer recht te krijgen.'' Deze angstige herinnering vervult Downing nu met grote trots. ,,Mensen deden op dat moment wat ze moesten doen, zonder te denken aan hun eigen levens of veiligheid.''Bij de aanval laten 106 bemanningsleden van de USS West Virginia het leven. Het jonge bemanningslid helpt mee met blussen van het vuur en identificeren van de doden. Vreemde onderzeeërOok de 104-jarige Ray Chavez is bij de herdenking. Net als Downing herinnert hij zich 'Pearl Harbor' als de dag van gisteren. Chaves werkte op de mijnenveger USS Condor, enkele uren voor de aanval. Ineens wordt een vreemde onderzeeër in de haven gesignaleerd. Hij meldt het bij zijn superieuren en gaat naar huis om te slapen. Hij had een drukke dienst dus Chavez verzoekt zijn vrouw om hem niet eerder te wekken. ,,Ik sliep net tien minuten en toen maakte ze mij al wakker'', vertelt Chavez tegen persbureau AP. ,,Mijn vrouw vertelde dat de Japanners de haven hadden aangevallen.'' Tijdens de ceremonie wordt vandaag om 7.55 uur (18.55 uur Nederlandse tijd) een moment stilte in acht genomen, precies het tijdstip waarop de bommen vielen. De pier, waar de plechtigheid plaatsvindt, biedt uitzicht op de haven waar het allemaal gebeurde.Dubbel gevoelDowning, die tegenwoordig in Colorado Springs woont, kijkt uit naar dit moment. Maar vooral naar het samenzijn met andere overlevenden. ,,We zullen samen veel herinneringen ophalen.'' De laatste overlevenden zijn tegenwoordig bijna beroemdheden. Mensen vragen Chavez en Downing om handtekeningen en selfies. Chavez heeft er een dubbel gevoel bij. ,,Het gaat niet om ons. Het gaat om de mensen die hun leven gaven. Zij moeten worden geëerd.''

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee