Zo gaat het er echt aan toe in Nederlandse nertskwekerij

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De realiteit van het leven van Poolse nertsen is schrijnend. Dat blijkt uit een getuigenis van een medewerker, die de grove behandeling van de dieren in een pelsdierkwekerij van Nederlandse zakenmannen in beeld bracht. Opgepast, deze inhoud is niet voor gevoelige kijkers.

Het Nieuwsblad

De klokkenluider filmde twee maanden lang de dagelijkse praktijken in de kwekerij van ‘Farm Equipment International’ in Masanów in Polen. Daar fokken de gebroeders Pierre en Rien Leeijen uit Nederland 80.000 Amerikaanse nertsen per jaar. De vacht van de dieren is felbegeerd om bontjassen, handschoenen en hoeden van te maken. Die handel levert jaarlijks miljoenen euro’s op.

De beelden zijn gemaakt door een medewerker van Otwarte Klatki, een Poolse dierenbeschermingsorganisatie. Die werkte enkele maanden undercover bij de pelsdierfokkerij. “Het moeilijkste deel was het doden van de dieren en het zinloze geweld”, vertelt hij achteraf.

Op de video krioelt het van de nertsen in veel te kleine hokjes. De dieren leven in kooien, waar ze krijsen, piepen en zichzelf verminken uit stress. Er zijn er ook heel wat te zien met worminfecties. “Als de dieren geluk hebben, worden ze ingespoten met desinfectiemiddel. Anders worden ze aan hun lot overgelaten”, klinkt het bij de medewerker.Alsof dat nog niet erg genoeg is, zijn er beelden van ongeduldige arbeiders uit de fabriek die de dieren stampen, ze tegen de muur gooien en levend over de grond sleuren. Als de dieren gedeeltelijk verlamd zijn, zoals te zien is in het filmpje, is er geen medicatie of oplossing voorzien.In de herfst doden ze de dieren om hun vacht eraf te halen. Dan verdoven de werknemers de nertsen, doden en villen ze hen voor hun bont. Als de nertsen al eerder sterven, worden ze volgens de klokkenluider nog altijd gewoon van hun vacht ontdaan om die te verwerken.

De mythe van chique bont

Volgens het filmpje is het dus niet waar dat de pelsdierfokkerijen zorg dragen voor hun dieren, ook niet als dit de kwaliteit van het bont zou kunnen schaden.

Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert zegt het zo: “Alle opnames weerleggen keer op keer een van de meest gerenommeerde mythes over de bonthandel, namelijk dat fokkers goed zouden zorgen voor de nertsen. Waar de fokkerij ook staat, of dat in Nederland, Polen of ergens anders in de wereld is: er is een totaal gebrek aan dierenwelzijn.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee