AMC ontdekt middel dat HIV-besmetting kan tegenhouden

© AD

Onderzoekers van het AMC hebben een eiwit ontdekt dat hiv-besmetting kan tegenhouden. Het haalt het virus als het ware door een biologische versnipperaar, legt het AMC uit. De vondst kan op den duur leiden tot een nieuwe aanpak van hiv, zo is de verwachting van de onderzoekers. De vondst is vanvavond gepubliceerd in het gezaghebbende wetenschappelijke blad Nature.

AD

De nieuwe kennis kan niet alleen preventief worden ingezet, is de verwachting, maar ook om hiv te vernietigen in een reeds besmet lichaam.De wetenschappers deden onderzoek in cellen die als eerste in aanraking komen met hiv. Deze zogenoemde Langerhanscellen (een type huidcel) verhinderen dat het virus het lichaam binnendringt. De cellen doen dat dus met het eiwit, blijkt nu. Het eiwit is vanwege genetische verschillen in mensen echter niet altijd in staat om het virus te vernietigen. Dat verklaart waarom de een wel besmet raakt en de ander niet.DoorbraakVolgens onderzoekers Carla Ribeiro en Theo Geijtenbeek is de ontdekking een wetenschappelijke doorbraak, die op den duur kan leiden tot een behandeling waardoor ook andere cellen hiv kunnen vernietigen. Het eiwit zit namelijk in alle cellen van het lichaam, maar alleen in de Langerhanscellen is het effectief tegen hiv. De ontdekkers zeggen echter dat het proces ook in andere cellen tot stand kan worden gebracht, waardoor die niet meer vatbaar zijn voor hiv.Er is nog wel veel meer onderzoek nodig.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee