'Matchfixers kopen hele voetbalclubs om uitslagen te beïnvloeden'

© ANP

Matchfixers proberen steeds beter greep te krijgen op de uitslag van wedstrijden door hele voetbalclubs op te kopen. Ze gebruiken de clubs, die meestal spelen op het tweede of derde niveau, voor het witwassen van geld en het met voorkennis gokken op gefixte duels. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

AD

Volgens Javier Mena van het International Centre for Sport Security (ICSS) volgen matchfixers vaak hetzelfde patroon. 'De teams staan laag op de ranglijst van de eerste of tweede divisie en hebben financiële problemen. Als ze eenmaal eigenaar zijn, worden corrupte spelers binnen de selectie geplaatst om invloed te kunnen uitoefenen op de uitslag.' Matchfixers kozen vroeger vaak voor de korte termijn: een paar wedstrijden beïnvloeden en fors inzetten op de gokmarkt. Dat levert veel op, maar het risico om ontdekt te worden is groot, aldus de Volkskrant.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee