Proppen met nieuwe Limburgers

© Ruben L. Oppenheimer

Prop 660 vluchtelingen in Limburg. Voor 1 februari 2017. Rijk en provinciebestuur kunnen de gemeenten net zo goed vragen om een olifant in een ijskast te stoppen.

Angela Janssens

Stop een olifant in een ijskast. Klinkt gek, maar eigenlijk is dat precies wat er van alle Nederlandse gemeenten, dus ook de Limburgse, gevraagd wordt. En zorg ervoor dat grotere gemeenten harder tegen de olifant duwen dan kleinere, want gemeenten met meer inwoners moeten meer statushouders huisvesten. Een simpel rekensommetje is het.

Volgens het Centraal Opgaan opvang asielzoekers (COA) zit er geen doordacht systeem achter het toewijzen van statushouders aan een gemeente. Mensen van wie na onderzoek van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is gebleken dat ze in Nederland mogen blijven, worden naar rato over alle gemeenten verdeeld. Een willekeurige koppeling van persoonsnamen en plaatsnamen. Als een statushouder eenmaal aan een plaats gekoppeld is, moet de desbetreffende gemeente er gewoon voor zorgen dat die mensen een dak boven het hoofd krijgen.

In opstandGebrek aan (politiek) draagvlak, burgers die in opstand komen of een gebrek aan geschikte (lees: goedkope) huurwoningen; gemeenten moeten zelf maar zien hoe ze het oplossen. Een statushouder die eenmaal aan een gemeente is gekoppeld, kan niet meer ontkoppeld worden, zegt het COA. Formeel is een gekoppelde statushouder al inwoner van de gemeente die uit de tombola is gerold.

Toch wonen momenteel in totaal zo’n 13.000 gekoppelde statushouders, waarvan er 660 dus Limburger zijn, in de diverse opvangcentra van het COA. Die mensen hadden daar gisteren bij wijze van spreken al weg moeten zijn. Hoe gemeenten dat doen? Daar gaat het COA niet over. Het Rijk ook niet. En de provincie ook niet. Die taak is bij de gemeenten neergelegd. „Wij voeren de regels uit”, zegt een woordvoerder van het COA. „Ze zijn niet altijd even werkbaar en misschien moeten ze zelfs op de schop. Maar wij voeren uit wat ons is opgedragen.”

OpdrachtGedeputeerde Daan Prevoo heeft ook een opdracht. Hij moet er van het Rijk op toezien dat ‘zijn’ Limburgse gemeenten voor 1 januari 2017 woningen vrijspelen voor 660 statushouders die nog op de lijst staan. De deadline van 1 januari is al naar achteren geschoven. Nu is het 1 februari. „Het is onze humanitaire plicht om die mensen te huisvesten”, vindt Prevoo. „Ik vind het een schande dat er in het rijke Nederland 13.000 mensen in asielzoekerscentra wonen met alleen bed, bad en brood. Als begin februari 2017 nog mensen van de lijst uit 2016 op een Limburgse woning wachten, zorgt de provincie Limburg ervoor dat die mensen onderdak krijgen. Gemeenten die hun taak voor 2016 niet hebben volbracht, krijgen dan de rekening van 2000 euro per statushouder per maand. Van mij mag daar nog een boete van het Rijk bovenop komen.”

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee