Weer minder gevangenen in Nederlandse bajes

© ANP

Het aantal gevangenen in Nederland is opnieuw flink gedaald. Ons land telde vorig jaar 39.800 gedetineerden, 8 procent minder dan een jaar eerder en liefst 20 procent minder dan tien jaar geleden.

Peter Groenendijk

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De reden voor de afname is volgens het CBS eenvoudig: de criminaliteit in ons land neemt sterk af. De politie registreerde vorig jaar 29 procent minder misdrijven dan in 2005. ,,Die afname zet onverminderd voort, en geldt voor alle veel voorkomende delicten," zegt Maarten Bloem van het CBS. Vergrijzing is de belangrijkste oorzaak, maar burgers en bedrijven beschermen zich ook steeds beter tegen criminaliteit, bijvoorbeeld door hun huis of bedrijfspand beter te beveiligen.Maar volgens politievakbond ACP heeft de daling heel andere oorzaken. ,,Er worden te weinig mensen veroordeeld,'' zegt voorzitter Gerrit van de Kamp. ,,Het oplossingspercentage is te laag, en van cybercrime wordt amper aangifte gedaan omdat het te ingewikkeld is. De criminaliteit neemt helemaal niet af, ook al zeggen de cijfers van het CBS van wel. Die zijn puur gericht op de klassieke misdrijven, en dus achterhaald. Statistieken kunnen er wel degelijk naast zitten.''

Minder cellenVan alle gedetineerden in ons land heeft 36 procent een Nederlandse achtergrond, stelt het CBS. 44 procent heeft een niet-Westerse achtergrond, de overige 18 procent bestaat uit Westerse allochtonen. 11 procent van alle gevangenen in ons land is van Marokkaanse afkomst, 9 procent is van Surinaamse komaf en 7 procent van Antilliaanse afkomst. Drie op de honderd gevangenen zijn ouder dan 65, negentig procent is man.Door de afname van het aantal gedetineerden heeft Nederland steeds minder cellen nodig. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft al honderden cellen verhuurd aan België en Noorwegen: die landen kampen juist met overvolle gevangenissen. Ook overweegt het ministerie een aantal gevangenissen te sluiten.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee