Onderzoek naar otter in Limburg

© iStock

Door de vondst van een dode otter in Weeze, vlak over de grens bij Bergen, sluiten natuurliefhebbers niet uit dat het dier ook weer in Limburg voorkomt. Vrijwilligers gaan gericht onderzoek doen of de otter na ruim een halve eeuw weer voorkomt in Limburg.

Jan Hensels

In Weeze, vlak over de grens bij Bergen trof een Duitse natuurbeschermer onlangs een overreden otter aan. De vondst heeft tot enige opwinding bij Limburgse natuurliefhebbers geleid. Want, zo redeneren sommigen, als er zo vlak bij de Noord-Limburgse grens een otter zat, dan zou het heel goed kunnen dat er inmiddels ook weer otters in Limburg rondzwemmen. Zover bekend verdwenen de laatste otters begin jaren zestig uit Limburg, onder meer door verontreiniging van beken.

Om vast te stellen of Limburg weer otters herbergt, start er binnenkort een onderzoek. Loek Kuiters van Alterra van de Wageningen Universiteit acht het niet onwaarschijnlijk dat er ook nu reeds weer otters in Limburg zijn. ,,Het dier kan inderdaad aan de aandacht ontsnappen. Mijn ervaring is dat als er ergens een otter wordt ontdekt dat het dier er dan al een tijd zat.” Volgens Kuiters kunnen otters in korte tijd makkelijk afstanden van enkele tientallen kilometers afleggen.

SporenArk Natuurontwikkeling wil samen met de Zoogdierenwerkgroep van het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg een groep vrijwilligers bij elkaar brengen om gericht te zoeken naar ottersporen in Limburg. De vrijwilligers krijgen ook potjes met alcohol mee. Daar kunnen ze uitwerpselen indoen waarvan ze vermoeden dat die van een otter zijn. Onderzoekers van Alterra in Wageningen kunnen aan de hand daarvan vaststellen of het inderdaad om otters gaat.

Bij het Naturschutzzentrum in de regio Kleve twijfelen ze er geen moment aan dat er op enig moment weer otters in Limburg zullen voorkomen. Daar is het niet de vraag of het dier deze kant uitkomt maar wanneer.

MaatregelenIn Midden-Limburg zijn er al op diverse plaatsen maatregelen genomen om te zorgen dat een otter bij een brug veilig de overkant van de weg kan bereiken. In Overijssel waar in 2002 otters zijn uitgezet, wordt jaarlijks 25 procent overreden. Door aanvullende maatregelen moet het aantal aangereden dieren daar dalen. Ondanks die sterfte steeg het aantal otters in Nederland met 14 procent, bleek uit onderzoek in 2014-2015. Het onderzoeksinstituut Alterra schat het aantal dieren in Nederland op rond de 160.

Veel natuurliefhebbers zien de terugkeer van de otter als een verrijking van de natuur. Voor velen is dat een bewijs dat de kwaliteit van de beken weer dusdanig is verbeterd dat ook otters zich er weer thuisvoelen.

Sommige mensen vragen zich af of een terugkeer van de otter vergelijkbare overlast kan veroorzaken als recent met de bever in Limburg gebeurde. Bevers zorgden op meerdere plaatsen voor overlast door de bouw van dammen, geknaag aan bomen en gegraaf. Kuiters vindt dat bevers en otters absoluut niet te vergelijken zijn. Het enige dat hij voorziet is dat mogelijk her en der wegbeheerders gaan morren vanwege kosten die ze wellicht moeten maken voor maatregelen die moeten voorkomen dat otters onder een auto komen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee