Beroemde professor die val Berlijnse Muur en 9/11 correct voorspelde, voorspelt ondergang van VS door Trump

© ANP

Johan Galtung

Johan Galtung © ANP

thumbnail:
thumbnail: Johan Galtung

Een professor die in het verleden al een aantal maatschappelijke evoluties correct voorspelde, voorspelt nu ook dat Amerika een neergang zal kennen door Donald Trump.

Redactie

De Noorse Nobelprijs-genomineerde professor Johan Galtung wordt beschouwd als de grondlegger van internationale vredes- en conflictstudies. Hij heeft wereldwijde erkenning voor het correct voorspellen van een aantal historische gebeurtenissen. Zo waarschuwde hij voor de onrusten op het Plein van de Hemelse Vrede in China in 1989 of voorspelde hij een aantal economische crisissen. Ook de aanslagen van 11 september of de Iraanse revolutie in 1978 waren een correcte voorspelling van Galtung. Hij oogstte het meest lof met zijn voorspelling van de val van de Sovjet-Unie, ook al geloofden weinig mensen hem op het moment dat hij de voorspelling deed: Galtung voorzag het einde van de Sovjet-Unie in 1990. Twee maanden eerder, op 9 november 1989 viel de Berlijnse Muur.Prognose bijgesteldToch kreeg de socioloog in het verleden ook al kritiek over zich heen, zeker toen hij in 2000 voorspelde dat de macht van de VS tegen 2025 in elkaar zou stuiken. Tijdens het presidentschap van George Bush stelde hij zijn prognose bij: volgens zijn controversiële theorie zou dat verlies aan macht al in 2020 gebeuren. Over vier jaar dus, op het moment dat Trump vier jaar aan de macht is.

Professor Johan Galtung - Foto: ANPIn 2009 schreef Galtung al een boek over “The Fall of the American Empire - and then What?”. Daarin voorspelt hij een fase van ‘reactionair fascisme’ vooraleer de wereldwijde macht van de VS in elkaar stort. Velen zien daarin een parallel met de anti-immigranten (en volgens sommige fascistische) standpunten van toekomstig president Trump. In een recent interview met onlinemagazine Motherboard zegt Galtung dat de achteruitgang van de VS door Trump vermoedelijk versneld zal worden. “Zelfs als we ervan uitgaan dat Trump liever conflicten oplost met bijvoorbeeld Rusland dan dat hij oorlogen begint, dan nog versnelt hij de instorting van bovenaf”, zegt Galtung. Hij verwijst daarbij niet alleen naar de immigrantenstandpunten van Trump, waardoor hij binnenlandse tegenstelling zou vergroten, maar ook naar zijn kritische houding tegenover de NAVO en zijn onvoorspelbaarheid. “Al moet ik het echte beleid van Trump eerst nog afwachten voordat ik er een helder oordeel over kan vellen”, zo zei hij.

OnrealistischIn de VS zelf geloven ze alleszins niet veel van de voorspelling van Galtung. “De VS is een wereldmacht door vele redenen. Het heeft de sterkste leger in de hele wereld, we hebben de beste universiteiten, de beste bedrijven, en we zijn ook een grootmacht in het bereik van onze media. De VS blijft ook de grootste economische macht ter wereld”, zegt Xenia Wickett van Amerikaanse denktank Chatham House. “Het idee dat al die dingen in vier jaar zomaar gaan veranderen, is onrealistisch.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee