Sterrenregen met beetje geluk goed te zien

© Thinkstock

Als het weer meezit, zijn er volgende week dinsdag veel vallende sterren aan de hemel te zien van de meteorenzwerm Geminiden. ,,Na een serie sombere dagen neemt juist dinsdagavond de kans op opklaringen toe'', voorspelt Weeronline vandaag.

AD

De Geminiden, vernoemd naar het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini), is een meteorenzwerm die jaarlijks zeer veel vallende sterren per uur oplevert. In Nederland zullen er vermoedelijk ongeveer 35 meteoren per uur zichtbaar zijn bij heldere condities. Maar een nadeel is dat het dinsdag bijna volle maan is. Het felle licht daarvan werkt volgens sterrendeskundigen flink verstorend. De grootste kans om de sterrenregen te zien is waarschijnlijk tussen dinsdagavond 23.00 uur en 1.00 uur woensdag. Maar ook enkele uren daarvoor zouden de sterren zichtbaar moeten zijn.Elk jaar trekt de aarde in december door de baan van de uitgedoofde komeet Phaeton. Stukjes gruis en stof die de komeet achterlaat, veroorzaken de vallende sterren.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee