Abdeslam grijnzend op eerste foto's na arrestatie

Print
Abdeslam grijnzend op eerste foto's na arrestatie

Afbeelding: AD

Voor het eerst zijn foto's opgedoken van vlak na de arrestatie van Salah Abdeslam (27). De enige overlevende terrorist van de aanslagen in Parijs is op het moment dat de beelden werden gemaakt net neergeschoten en ligt languit en bloedend op de vloer van een school in Molenbeek. Opvallend is dat Abdeslam lijkt te grijnzen.

75 euro in bankbiljetten, een paar telefoonkaarten, een oude Nokia-gsm en een telefoon­batterij. Dat waren de enige ­bezittingen die Salah Abdeslam bij zich had toen hij op 18 maart in de Vierwindenstraat in Sint-Jans-Molenbeek werd opgepakt door eliteteams van de federale politie. 

De specialisten vonden deze spullen in de zakken van de lichtgrijze sporttrui en zwarte trainingsbroek die de terrorist droeg op het ogenblik van zijn arrestatie. Hij had zich meer dan vier maanden schuil gehouden in Schaarbeek en Vorst, voor hij gearresteerd kon worden.

Abdeslam, die nog altijd zwijgt over zijn daden, is op de door het Franstalige tijdschrift Soir Mag gepubliceerde foto's bijna onherkenbaar, met een opgezwollen en bebloed gezicht. Op andere foto's is te zien hoe hij gewond op de vloer ligt, in afwachting van de ambulance.


Op de foto's is ook de bebloede Gucci-baseballpet te zien, die Abdeslam droeg - Foto: RV

Grotere rol
Vorige maand werd bekend dat Abdeslam een grotere rol gespeeld heeft bij de aanslagen in Parijs dan eerst gedacht. Ook zou hij een rol hebben gespeeld bij die in Brussel. 

Abdeslam zou zelf zeker tien terroristen met een huurauto hebben opgehaald uit Griekenland, Hongarije en Duitsland en naar België hebben gebracht. De tien of meer figuren kwamen uit het gebied van Islamitische Staat in Syrië en gingen mee in een stroom vluchtelingen naar Europa. 

Zes van Abdeslams passagiers zouden deelgenomen hebben aan de bloedige aanslagen in Parijs een jaar geleden. Vier anderen zouden daders zijn geweest van de aanslagen in Brussel op 22 maart.


Salah Abdeslam is op de laatst gepubliceerde foto's bijna onherkenbaar - Foto: AFP

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →