Ouders gearresteerd na verdienen aan zieke dochter

© AD

De ouders van de 11-jarige Nadia Narea zijn gisteravond in Spanje gearresteerd op verdenking van fraude. Jarenlang verdiende het stel aan hun doodzieke dochter. Ze zouden haar toestand hebben overdreven om geld op te halen voor niet bestaande behandelingen.

AD

In zes jaar tijd heeft het echtpaar uit Seu d'Urgell in Catalonië tonnen verdiend aan het zielige verhaal over hun dochter. Dit is afkomstig van waarschijnlijk duizenden donateurs, aldus de Catalaanse politie. Zelfs tennisheld Rafael Nadal hielp mee geld in te zamelen om Nadia beter te maken.AfghanistanVader Fernando Blanco maakte 4 december bekend dat alles gelogen was van de behandelingen die zijn dochter nodig zou hebben, van een ziekenhuis in Houston tot een alternatieve arts die in een grot in Aghanistan zou wonen. ,,Ik heb gelogen over de ernst van haar ziekte. Over dat ze eraan zou sterven. De reis naar Houston heb ik verzonnen, die arts in Afghanistan ook. Zelfs mijn vrouw wist dat niet. Ook haar heb ik voorgelogen."Een deel van het geld gaf hij uit aan kwakzalvers; waar de rest is gebleven is nog niet bekend. Nadia heeft trichothiodystrofie (TTD), een stofwisselingsziekte waaraan nog geen 100 mensen in de hele wereld lijden. Of Nadia zóu dat hebben, want zelfs dat wordt nu in twijfel getrokken.

AlvleesklierkankerDuizenden Spanjaarden doneerden geld zodat ze behandeld kon worden - de schattingen lopen uiteen van 300.000 tot 1,5 miljoen euro. Vorige week kreeg vader Fernando in vier dagen 153.000 euro bijeen met het verhaal dat zijn dochter een nieuwe behandeling nodig had en hijzelf alvleesklierkanker had.De krant El Mundo ging op onderzoek uit: ziekenhuizen waar ze al behandeld zou zijn, kenden haar niet. Artsen ontkenden de ernst van de ziekte. En dagblad El País ontdekte dat Blanco wegens fraude al eens vier jaar cel kreeg. Het gezin verhuisde daarna naar een klein dorp in de Pyreneeën, waar iedereen met Nadia meeleefde. ,,Ik zal al het geld terugbetalen'', beloofde Fernando Blanco dit weekend. Maar echt geloofd wordt hij niet.Alvleesklierkanker

Duizenden Spanjaarden doneerden geld zodat ze behandeld kon worden - de schattingen lopen uiteen van 300.000 tot 1,5 miljoen euro. Vorige week kreeg vader Fernando in vier dagen 153.000 euro bijeen met het verhaal dat zijn dochter een nieuwe behandeling nodig had en hijzelf alvleesklierkanker had.De krant El Mundo ging op onderzoek uit: ziekenhuizen waar ze al behandeld zou zijn, kenden haar niet. Artsen ontkenden de ernst van de ziekte. En dagblad El País ontdekte dat Blanco wegens fraude al eens vier jaar cel kreeg. Het gezin verhuisde daarna naar een klein dorp in de Pyreneeën, waar iedereen met Nadia meeleefde. ,,Ik zal al het geld terugbetalen'', beloofde Fernando Blanco dit weekend. Maar echt geloofd wordt hij niet.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee