De 'Taiga' van GaiaZoo en zijn nieuwe bewoner

© De Limburger

Met de berberaap haalt dierentuin GaiaZoo volgend jaar een oude bekende terug naar de provincie. In Tegelen is van deze apensoort eerder een onderkaak gevonden van twee miljoen jaar oud. De komst van de apen is de derde grote verandering in korte tijd aan de ‘Taiga’ van het park. Een overzicht.

Ruben van Erp

Rode pandaIn april van dit jaar kwamen Steve en Allan, twee rode panda’s van een jaar oud, over vanuit het Engelse Wingham Wildlife Park. Vervolgens arriveerden er nog twee mannetjes. Daarmee heeft Kerkrade de grootste mannetjesgroep in Europa. De rode panda is een zeer bedreigde diersoort die in het wild voorkomt in Nepal en Tibet. De panda’s zijn roofdieren, maar eten vooral veel bamboe.

De rode panda. Foto: Roger Dohmen

Taiga VolièreEind oktober werd vervolgens de Taiga Volière geopend. Dat is een 1600 vierkante meter groot vogelverblijf met honderd bewoners, verdeeld over twintig soorten. De eerste dagen moesten ze even wennen. Soms botste een vogel tegen het net en kukelde naar beneden. „Onze vogels komen uit allerlei dierentuinen en opvangplekken uit Europa. Nogal wat dieren waren niet gewend aan de ruimte die we hier hebben. Ze hadden moeite om de afstand in te schatten”, zei Tjerk ter Meulen, zoölogisch manager van GaiaZoo, destijds.

BerberaapEn met Pasen volgend jaar komt dus de berberaap, die in het verleden in Limburg leefde. Het is momenteel de enige apensoort die in Europa nog in het wild voorkomt. Op de Rots van Gibraltar, gelegen in het Brits overzees gebied in Zuid-Spanje, wordt een populatie kunstmatig in stand gehouden. De apensoort wordt in het wild met uitsterven bedreigd en komt verder alleen nog voor in bossen en gebergten in Marokko en Algerije.Meer over de komst van de berberapen in De Limburger van vrijdag.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee