Jongeren komen in actie tegen verbod partydrug 4-FA

© ANP

Nadat de Tweede Kamer gister de partydrug 4-FA op de opiumlijst heeft gezet, hebben jongeren de actiepagina 'Red 4-FA' opgericht. Ze willen dat de regering terugkomt op het besluit om de drug te verbieden. ,,Zo wordt de handel de zwarte markt op geduwd", aldus initiatiefnemer Lyle Muns.

AD

Het kabinet kondigde gisteren aan de drug, ook wel bekendstaat als 4-FMP en xtc-light, te willen verbieden. Volgens het Ministerie van Volksgezondheid kan het leiden tot ernstige hoofdpijn, schade aan het hart en bloedvaten en in sommige gevallen zelfs hersenbloedingen. Het middel werd volgens het Trimbos Instuut zeker twee mensen fataal. ,,Als je de informatie van het Trimbos Instituut doorleest, zie je dat de incidenten gaan om een overdosis of verkeerd gebruik door een combinatie met alcohol", zegt Muns. Hij erkent de gevaren van de drug maar denkt dat veel gevaren komen door onwetendheid. Daarom moet er beter worden voorgelicht en moet het gebruik worden gereguleerd. Dat kan alleen als het legaal is."

TroepMuns streeft naar een algehele legalisatie van harddrugs, met enkele uitzonderingen waaronder heroïne. Zeker populaire partydrugs als XTC en MDMA moeten van de opiumlijst af, vindt hij. ,,Op die manier kan er meer controle en monitoring komen. Er kan een hoop troep zitten in drugs, daarom zijn controles noodzakelijk. Jongeren aanmoedigen om drugs te gebruiken, wil hij niet. Wel is het belangrijk om te erkennen dat er ook positieve kanten zitten aan drugs, vindt Muns. ,,Het wijzende vingertje werkt contraproductief. Op die manier gaan jongeren niet luisteren. Beter kan je zonder oordeel de voor en nadelen van drugs op een rijtje zetten en jongeren goed informeren. Dan kunnen ze vervolgens zelf een afweging maken of ze het willen gebruiken."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee