Kersverse miljonair stapt het eerst naar de autodealer

Print
Kersverse miljonair stapt het eerst naar de autodealer

Jolanda (53) uit Sittard won begin dit jaar ruim een miljoen euro in de Nationale Postcode Loterij. Afbeelding: Pim Ras

Geld maakt niet gelukkig. Het wordt vaak gezegd, maar nu is het ook bewezen. De Nationale Postcode Loterij verrichte onderzoek onder ruim 1800 geluksvogels die meer dan 10.000 euro wonnen. 70 procent zegt niet gelukkiger te zijn geworden door de prijs.

De Nationale Postcode Loterij heeft voor de eerste keer een onderzoek gehouden onder winnaars van een grote prijs. Van de ruim 1800 gelukkigen die meer dan 10.000 euro wonnen, zegt 70 procent daar niet gelukkiger van te zijn geworden. En het gaat nog verder. Van de 61 respondenten die meer dan een miljoen euro wonnen, antwoordt zelfs 74 procent dat het geluksgevoel niet is toegenomen. Van de ‘miljonairs’ geeft 84 procent aan dat het winnen van de loterij ze wel meer vrijheid heeft gegeven. Onder alle winnaars is 43 procent het daarmee eens.

Primeur

Het is voor het eerst dat de loterij zo’n grootschalig onderzoek heeft uitgevoerd. Hoe mooi en welkom de meevaller ook is, het leven blijft voor de winnaars grotendeels hetzelfde na hun geluksdag. 93 procent is hetzelfde aantal uren blijven werken (51 procent onder de miljonairs). Slechts 2 procent stopt geheel met werken; bij de mensen die meer dan een miljoen wonnen, ligt dat percentage op 15. Bijna driekwart van alle winnaars koopt geen nieuwe auto, 88 procent geeft niet meer geld uit aan vakanties, een even grote groep gaat ook niet vaker uit eten. En als ze in de kroeg komen, geven de meeste loterijwinnaars niet vaker dan voorheen een rondje (93 procent). 45 procent zegt zelfs op zijn werk niet eens te hebben getrakteerd om de prijs te vieren. Bijna niemand (98 procent) heeft een schoonmaker in dienst genomen nadat het lot ze zo gunstig gezind was geweest. Wat de prijswinnaars wel met het geld doen? Vooral cadeaus geven of geld schenken aan familieleden en Jolanda (53) uit Sittard won begin dit jaar ruim een miljoen euro in de Nationale Postcode Loterij. Ras) vrienden. Een kwart geeft hier allereerst geld aan uit, 30 procent doet dat later.

Opvallend: van de winnaars van een miljoen euro of meer, schenkt slechts 21 procent eerst iets aan hun naasten. De kersverse miljonairs stappen liever eerst naar een autodealer (26 procent). De nieuwe miljonairs krijgen vanuit de Nationale Postcode Loterij professionele begeleiding bij het inrichten van hun nieuwe leven. „De bevindingen van dit onderzoek stroken volkomen met mijn eigen ervaringen uit de afgelopen decennia”, oordeelt ‘winnaarsbegeleider’ Bea Post van de loterij. „Veel mensen kunnen het nauwelijks geloven, maar juist als er zoiets ingrijpends gebeurt als het winnen van een miljoen, willen ze zoveel mogelijk vasthouden aan het leven dat ze gewend zijn.”

Eenzaam

Eén voorbeeld herinnert Post zich nog, van loterijwinnaars die hun hele leven drastisch omgooiden: een stel dat tot volle tevredenheid in een rijtjeshuis in Noord-Brabant woonde. Maar toen de twee meer dan een miljoen wonnen in de Nationale Postcode Loterij, verkochten ze hun huis en verhuisden naar een villa met een hoog hek eromheen. „Die mensen voelden zich daarna heel eenzaam. Ze zonderden zich letterlijk af, stapten uit het leven dat ze leidden voordat ze bij ons wonnen.”

Hoe groot het bedrag ook is dat geluksvogels winnen dankzij hun postcode en deelname aan de loterij, hun leven blijft grotendeels hetzelfde. Vrijwel iedereen blijft in hetzelfde huis wonen: van alle winnaars koopt slechts 4 procent een nieuw huis, bij de mensen die een miljoen euro of meer winnen ligt dat percentage op 30. Liever verbouwen ze hun huis en lossen ze de hypotheek op hun huidige woning (deels) af.

Calvinistisch

Post: „Vanuit het buitenland hoor je nog wel eens verhalen van mensen die hun leven veranderen als ze zo’n grote geldprijs winnen in de loterij. Ik vind het eigenlijk wel typisch Nederlands dat wij dat hier nauwelijks doen, heel calvinistisch. Als je leven drastisch verandert doordat je zo’n bedrag wint, is het juist goed de basis hetzelfde te houden. Wij adviseren juist ook om niet alles in één keer om te gooien; echtparen raden we af prompt allebei te stoppen met werken, dat is alleen maar slecht voor je huwelijk. Daarbij: juist bij onze loterij win je vaak met je hele straat. Dat is een extra reden om te blijven wonen waar je woont. Alle andere winnaars weten hoe het is.” Als begeleider van de grote winnaars helpt Post naar eigen zeggen met ‘huis-tuin-en-keukenvragen’. „In de eerste dagen heerst vooral het ongeloof. Er zijn zelfs mensen die zich zorgen maken of het bedrag, zoveel nullen, wel op de bankrekening past, dat soort dingen.

Boeman

Ook zijn er winnaars die moeite hebben om ‘nee’ te zeggen tegen verzoeken uit hun omgeving; vrienden en familie die hopen dat zij geld krijgen. Soms willen winnaars dat wel, maar durven ze het niet te zeggen; dan moet ik even voor boeman spelen. Dan zeg ik: ‘wij hebben ze geadviseerd om dit niet te doen en die raad volgen ze’. „Winnaars die twijfelen tussen geld lenen of geven aan naasten, adviseer ik altijd: bij lenen moet je maar zien dat je het terugkrijgt en als dat niet gebeurt, is je band stuk. Als je het geeft, weet je dat je het kwijt bent, dan is dat zo. En heeft iemand een wasmachine nodig, koop die dan samen. Dan heb je iemand echt geholpen.

 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →