Kleding was in jaren niet zo goedkoop

Print
Kleding was in jaren niet zo goedkoop

Afbeelding: ANP

De prijzen van kleding zijn in Nederland de afgelopen jaren sterk gedaald dankzij de enorme import uit Azië. Daardoor was kleding vorig jaar goedkoper dan op enig moment in de voorafgaande tien jaar, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

 

Het overgrote deel van de kleding die in Nederlandse winkels hangt komt uit Azië, aldus het CBS. Die kleding wordt goedkoop ingekocht en kan dus ook tegen lage prijzen worden verkocht. Daardoor zakte de prijs van kleding tussen 2013 en 2015 met bijna 4 procent.

Azië speelt ook een dominante rol in de import van kleding in de hele Europese Unie. Europa importeerde vorig jaar voor 81 miljard euro aan kleding en daarvan kwam ruim driekwart uit Azië. De Europese kledingimport groeide tussen 2005 en 2015 met 32 miljard euro. Die toename kwam nagenoeg geheel op het conto van Azië.

China leverde vorig jaar voor bijna 31 miljard euro aan kleding aan de EU. Daarmee is het land veruit de belangrijkste kledingleverancier van Europa, gevolgd door Bangladesh. Dat land was goed voor 13,7 miljard euro aan kleding. Turkije, India en Cambodja completeren de top 5.

De kledingexport naar de EU is van levensbelang voor landen als Bangladesh en Cambodja. Bangladesh haalt bijna de helft van zijn totale exportwaarde uit de verkoop van kleding aan Europa. Voor Cambodja gaat het om 30 procent van de totale export. Ook de export van Sri Lanka en Pakistan wordt voor een belangrijk deel bepaald door de vraag naar kleding vanuit de EU.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →