Tanks en ander wapentuig in Eygelshoven

© © Rob Gieling/ Ministerie van Defensie

De Koude Oorlog herleeft in Limburg. Net als in de jaren 80 en 90 stallen de Amerikanen daar vanaf volgende week tientallen tanks en ander wapentuig om Rusland af te schrikken.

Raymond Boere

Wie goed kijkt, ziet de gebroken stoepranden nog zitten, zo'n 200 meter buiten de poort van de US Army Garrison Benelux, vlak bij het dorp Eygelshoven. Volgens inwoners een overblijfsel van de tanks die hier ooit over straat rolden als ze op weg waren naar een oefening in Duitsland. Inwoner Janek Kosowski glundert als hij eraan terugdenkt. ,,Een machtig mooi gezicht was het. Absoluut.''Kosowski ziet het indrukwekkende oorlogstuig van de Amerikanen maar wat graag terugkeren in zijn dorp. En niet alleen omdat het zo'n mooi gezicht is. Al meer dan dertig jaar is hij kastelein en runt hij café Kirkberg. Van 1984 tot 2006 kwamen de 'yanks' maar wat graag een pintje bij hem drinken in hun vrije tijd. Hier zag hij vriendschappen opbloeien. Liefdes. ,,Er is zelfs een dorpsgenoot geëmigreerd naar Amerika met zijn liefje uit de kazerne'', zegt hij. Dat de Amerikanen het ook naar hun zin hadden, blijkt wel uit de 'Commander's Coin' die ze in 2006 achterlieten in het café. 'For the superior and professional support' staat erop.

"Wij hijsen alleen de vlag om te laten zien dat we alert zijn" - Marcel de Haas, Ruslandkenner

De laatste tien jaar is er nog nauwelijks een woord Engels gesproken in het dorp. Het wapendepot was na de val van de Muur overbodig geworden. Het materieel keerde terug naar Amerika. De manschappen ook. Maar oude tijden herleven als de Amerikaanse generaal in Europa, Ben Hodges, volgende week donderdag het wapendepot officieel nieuw leven inblaast. Tientallen M1 Abrams-tanks zullen hier weer komen te staan. M2 Bradley gepantserde rupsvoertuigen, Humvees, vrachtwagens en graafmachines. Zo'n 1.600 stuks in totaal. En dat allemaal om vier bataljons zo snel mogelijk van vuurkracht te voorzien als het misgaat aan de oostgrens van Europa.

SleutelrolDe Koude Oorlog is terug en Eygelshoven vervult een sleutelrol. Het wapendepot in Limburg maakt deel van uit van een grootse operatie om Europa te versterken met Amerikaanse troepen. Duitsland krijgt twee vergelijkbare opslagplaatsen zoals die in Eygelshoven, en ook in België staat er één gepland. Inmiddels zijn de Amerikanen ook begonnen met het 'invliegen' van hun 3rd Armored Brigade Combat Team, 4th Infantry Division. Een gevechtsklare legereenheid van bijna 5.000 soldaten met bijbehorend zwaar geschut dat in Duitsland wordt gelegerd en zo veel mogelijk meedoet aan oefeningen in Oost-Europa. Eind oktober kwamen er ook al 600 containers met munitie aan in de haven van Bremen.De troepenversterkingen zijn volgens Ruslandkenner Marcel de Haas van de Universiteit Leiden een duidelijk signaal aan Rusland dat het zich gedeisd moet houden. Maar toch staat dit nog niet in verhouding tot wat er in de vorige Koude Oorlog gebeurde. ,,Toen stonden er vele tienduizenden militairen in Europa paraat, en vooral in toenmalig West-Duitsland. Defensiebudgetten stegen tot recordhoogten. Nu wordt er weliswaar veel geoefend en worden er troepen verplaatst, maar dit is nog geen wapenwedloop zoals destijds. Wij hijsen alleen de vlag om te laten zien dat we alert zijn.''

"Toen ze hier in de jaren 90 kwamen, heb ik me echt wel druk gemaakt" - Frits Wassen, bewoner

Vuist makenVolgens De Haas moest de NAVO wel een keer in actie komen tegen Rusland. ,,Ze hebben Poetin veel te lang zijn gang laten gaan. In Georgië. Op de Krim. In Oost-Oekraïne. Poetin dacht dat hij het allemaal kon maken, omdat de NAVO toch nooit een vuist maakte. Maar die tijd is voorbij.''Door de terugkeer van de Amerikanen zitten bewoners van Eygelshoven en het naastgelegen Rimburg weer in het hart van de Koude Oorlog. Maar veel inwoners zien de troepenversterking zonder morren aan. Het levert juist de broodnodige banen op, ook al zijn dat er slechts enkele tientallen. ,,Toen ze hier in de jaren 90 kwamen, heb ik me echt wel druk gemaakt'', zegt bewoner Frits Wassen, die uitkijkt op de kazerne. ,,Er moest een prachtig natuurgebied voor wijken. Maar we zijn eraan gewend geraakt. En overlast hebben we er nauwelijks van gehad. Af en toe reed er wat materieel langs, maar dat was het.''Onveiliger voelt hij zich ook niet nu zijn woonplaats een belangrijk wapendepot huisvest. ,,Ik maak mij geen illusies. Het NAVO-hoofdkwartier zit in Brunssum. Dat is hier om de hoek. En net over de grens in Duitsland stijgen de AWACS op. Als de Russen al plannen hadden om een raket af te vuren, dan weten ze deze regio echt wel te vinden. Dus dan kan zo'n wapendepot er ook nog wel bij.''

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal