'Nederlander aangeklaagd voor hulp aan kinderbeul'

Print
'Nederlander aangeklaagd voor hulp aan kinderbeul'

Stefan S. en zijn vriend in Cambodja. Afbeelding: AD/YoutTube

De Nederlander Stefan S. (53) is in Cambodja aangeklaagd voor het verbergen van bewijs en het niet melden van kindermishandeling. Dat melden lokale media. S. is de vriend van de Vietnamese man die een 2-jarige peuter heeft gemarteld en mogelijk verkracht.

 

Volgens The Cambodia Daily gaat het om een voorlopige aanklacht tegen de Nederlander. De politie in Cambodja verdenkt S. ervan dat hij zijn vriend Nguyen T. niet heeft aangegeven voor kindermishandeling. Ook zou S. het stroomstootapparaat, waarmee de peuter is gemarteld, hebben verstopt. Voor die misdrijven riskeert hij een celstraf van één tot drie jaar.

Begin deze week verscheen een video op Facebook waarop te zien is hoe een naakte peuter wordt bewerkt met een stroomstootapparaat. Het kind gilde van de pijn, terwijl zijn armpjes waren vastgebonden op zijn rug. De maker van de video is Nguyen T. (34), die een relatie heeft met de Nederlander.

Klopjacht
S. liet gisteren in een videoboodschap weten dat hij niet wist van het kindermisbruik door zijn vriend. ,,Toen ik erachter kwam dat hij erbij betrokken was, wilde ik hem het huis uitzetten", verklaarde S. ,,Maar het was laat, dus ik heb hem de volgende dag weggebracht naar de taxi. Ik pushte hem om zich bij de politie in Vietnam aan te geven. Het is niet waar dat ik hem hielp om te vluchten."

Na een klopjacht van twee dagen werd T. in Vietnam gearresteerd. Hij zou volgens een Vietnamese nieuwssite hebben gezegd dat hij onder invloed was van drugs toen hij de peuter martelde. Het kind is een zoontje van een echtpaar dat op de plantage van S. werkt. De Nederlander is eigenaar van meerdere cacao- en palmsuikerplantages in Cambodja.

Geld voor kinderbeul
T. ontkent hij dat hij de peuter heeft verkracht. De kinderbeul zou tegen de politie hebben gezegd dat S. hem voor vertrek uit Cambodja geld had gegeven om in Vietnam een bedrijfje te beginnen. Op de mobiele telefoon van T. zou de Vietnamese politie bijna vijftig filmpjes hebben gevonden waarop te zien is hoe T. verschillende kinderen misbruikt.

S. - die ook de Cambodjaanse nationaliteit zou hebben - wordt vastgehouden op een provinciaal politiebureau. Zijn familie in Nederland meldde gisteren dat hij was vrijgelaten, maar op dit moment zit hij vast. Hij zou vandaag opnieuw voor een rechter moeten verschijnen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigt dat in Cambodja een Nederlander is aangehouden, maar doet verder geen mededelingen. 

S. staat in Nederland bekend als organisator van Elfia, een groot tweejaarlijks fantasy- en kostuumevenement in Utrecht. Ook heeft S. jarenlang een tijdschrift uit over mythologie, magie en spiritualiteit uitgegeven.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →