Vermoorde Martin Kok had dag van zijn leven

Print
Vermoorde Martin Kok had dag van zijn leven

Afbeelding: ANP

Oud-crimineel en misdaadblogger Martin Kok wist al een tijd dat er een prijs op zijn hoofd stond. De dag van zijn liquidatie kwam dicht bij zijn gedroomde einde. ,,Als hij zijn dood had mogen regisseren, was het zo gegaan."

Temidden van zijn nieuwe collega's in de misdaadjournalistiek is Martin Kok donderdagmiddag opvallend rustig. Joviaal als altijd, maar relaxed. ,,Martin kon ook wel hyper en luidruchtig zijn. Daar was ik een beetje bang voor, omdat hij ons had uitgenodigd voor een crimineel etentje. Maar het viel alles mee", zegt misdaadjournaliste Marian Husken. 

De in 1967 geboren Edammer  is blij met zijn tweede carrière als misdaadblogger. Hij voelt zich gestreeld dat maar liefst zeven misdaadjournalisten zijn ingegaan op zijn uitnodiging. 

In een restaurant in Amsterdam-Zuid eet Kok met smaak een groot bord sushi op, om daarna nog een uitbundig chocoladedessert te bestellen. ,,Martin was een feestbeest," zegt Husken. ,,Hij vond dat het leven vrolijk moest zijn." 

B-b-beetje extra
Die vrolijkheid werd al een tijd overschaduwd door serieuze dreiging uit het milieu. In november telde Kok voor zijn huis in Amsterdam West de kogelgaten: negen in zijn auto, vijf in zijn voordeur. Hij reageerde luchtig. ,,Niet gek, een b-b-b-beetje extra ventilatie." 

De stotteraar was voor de duvel niet bang. ,,Als oud-crimineel heb ik een beetje spanning wel nodig." Kok bleef gewoon doorgaan met publiceren over de onderwereld. Geruchten slingerde hij vaak ongecheckt op zijn weblog Vlinderscrime. Zo meldde hij op twitter dat Harry Mens was doodgeschoten. De redactie van deze krant was in rep en roer, tot we een verbaasde Harry Mens zelf aan de lijn kregen. Martins reactie: ,,Oh, dan zat ik er dit keer naast. Geen probleem toch?"

Aan de stok
Met eenzelfde nonchalance berichtte Kok ook over zware jongens in het circuit. Zo kreeg hij het aan de stok met de Amsterdams-Marokkaanse crimineel Naoufal 'Noffel' F.. ,,Martin was echt niet bang voor zulke gasten," zegt zijn advocaat Bart van Elst. ,,Hij zei dan: 'Ik ben ouwe penose.' Hij vond dat jongere criminelen daar respect voor moesten hebben."

Als jongen dealde Kok al cocaïne. Met kickbokser Dino S., die later een zware crimineel zou worden, mishandelde hij in 1989 Peter Giesbergen in een Volendamse café. Giesbergen werd zo hard met een barkruk geslagen, dat hij overleed. 

Later beging Kok een tweede moord, op de nieuwe partner van zijn ex-vriendin. Dat leverde hem 14 jaar celstraf op. En talloze bajescontacten, die hem als blogger van pas kwamen. ,,Martin genoot de laatste tijd," weet zijn advocaat Bart van Elst. ,,Hij genoot van de aandacht, van de scoops op zijn weblog. De enige keer dat ik hem echt van slag zag, was toen zijn zoontje het huis uit moest. Dat was na die bom onder zijn auto. Daar was Martin stuk van. Zijn zoontje was hem alles. Voor hem wilde hij nog minstens tien of vijftien jaar in leven blijven."

Peilbaken
Kok was sindsdien iets voorzichtiger geworden, maar niet veel. ,,Wij zeiden op kantoor dat het wachten was op een liquidatie. Martin had ook al eens een peilbaken onder zijn auto vandaan getrokken. Het maakte hem niets uit. Hij noemde zijn aanslagplegers amateurs."  

Na de lunch in Amsterdam Zuid met de misdaadverslaggevers spreekt Martin Kok af volgend jaar weer iets te organiseren. ,,Ik zei nog: dan gaan we paintballen", zegt Parool-verslaggever Paul Vugts. ,,Achteraf een beetje wrange woordkeuze." 

Zoals vaker op donderdagavond gaat Kok de bloemetjes buiten zetten. Hij rijdt naar de Boccaccio om de dag in stijl af te sluiten. De chique seksclub in Laren is zijn tweede huis. Toen hij zijn tweede carrière als misdaadblogger begon, was Boccaccio zijn eerste adverteerder.  

Bosjes
's Avonds stuurt Kok nog via de app een foto vanuit de club naar journalist Timo van der Eng, die de laatste hand legt aan een biografie over hem. Rond half twaalf verlaat Kok het pand en stapt hij weer in de Volkswagen Polo van zijn vader. 

Het is een perfecte dag, tot ineens iemand uit de bosjes komt gelopen die met een paar goedgemikte kogels het boek sluit. ,,Als Martin zijn dood had mogen regisseren, dan had hij hiervoor gekozen," zegt de aangeslagen advocaat Van Elst. ,,Hij is in het harnas gestorven."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →