Onderzoek naar drie ton voor koranlessen

Print
Onderzoek naar drie ton voor koranlessen

Afbeelding: AD/Flickr

De gemeente Amsterdam gaat onderzoeken waar de bijna 3 ton die arme Amsterdammers hebben gedeclareerd aan godsdienstlessen voor jongeren, terecht is gekomen. Het grootste deel van dat geld is besteed aan koranlessen, onduidelijk is hoe en waar.

De Amsterdamse wethouder Arjan Vliegenthart (Armoede) stelt het onderzoek in. Een melding via Publeaks, de site waarop klokkenluiders anoniem tips kunnen geven aan de pers, stelt dat Amsterdam elk jaar tienduizenden euro's uit het armoedebudget uitgeeft aan godsdienstlessen in moskeeën. De gemeente zou niet controleren of de kinderen daadwerkelijk ook onderwijs krijgen en ook niet of ze dat onderwijs volgen op moskeeën die mogelijk als salafistisch te boek staan. 

Armoedebeleid
De gemeente bevestigt dat 2500 Amsterdammers die gebruik maken van het armoedebeleid van de stad vooralsnog voor 285.000 euro aan godsdienstlessen hebben gedeclareerd. Die lessen werden gevolgd in moskeeën of particuliere instellingen. De regeling valt onder de scholierenvergoeding van het armoedebeleid van de stad. Daaronder kunnen ook schoolboeken, bijles, sport en danslessen worden gedeclareerd. 

Zo keerde Amsterdam ook 9 ton uit aan contributie voor sportclubs. De gemeente gaat nu de uitgaven aan godsdienstlessen onderzoeken. Dat gebeurt tot nu toe alleen steekproefsgewijs. Uit navraag blijkt dat veel moskeeën de koranlessen gratis aanbieden of daar maar 5 of 10 euro per maand voor vragen. Als ouders dat geld niet hebben, hoeven ze vaak niet te betalen. 

Declaraties 
Vliegenthart: ,,Het zou mij verbazen als moskeeën geld vragen voor deze lessen, dus dan is er mogelijk iets anders aan de hand." Hij wil weten of de moskeeën doelbewust geld proberen te verdienen via de gemeentelijke subsidies. Of dat ouders mogelijk onrechtmatige declaraties invoeren.

De wethouder stelt dat er geen signalen zijn dat de subsidies worden gebruikt om lessen te volgen op salafistische moskeeën, een conservatieve islamitische stroming die onder het vergrootglas van inlichtingendienst ligt.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →