Aanslag voorkomen in Nederland: 'Terrorist? Mijn broertje is een schijterd'

Print
Aanslag voorkomen in Nederland: 'Terrorist? Mijn broertje is een schijterd'

Afbeelding: AD

Met de aanhouding van Jaouad A. is geen aanslag voorkomen, zegt zijn broer. "Wie wil er nou een aanslag in Nederland? Niemand toch?"

De hele buurt dacht dat ze voor hém kwamen, zegt Bilal A., de jongere broer van de man die woensdag is opgepakt op verdenking van het voorbereiden van een aanslag.

De antiterreureenheid zette de straat af, ze ramden de voordeur in én die van de kelder. Mannen in witte pakken doorzochten het huis. Vier agenten gingen naar het werk van de vrouw van Jaouad en namen haar mee. "Hij zat nog nooit vast", zegt Bilal deze vrijdagavond in de Van Speykstraat, waar hij en zijn familie wonen. "Het is een schijterd." De barst zit nog in het raam bij de voordeur. 

De vrouw van de opgepakte Jaouad wil niet praten. Zijn broer wel. "Omdat ik allemaal verkeerde informatie over mijn broer op het nieuws hoor." Of hij religieus is? "Hij bidt vijf keer per dag, maar hij is niet radicaal. Die vlag die ze hier hebben gevonden wordt als een IS-vlag gezien, maar heel veel gewone moslims hebben die in huis. En hij had hem in de kelder liggen, onder een laag stof. Het is niet dat hij die vlag in de woonkamer had hangen."