Niemand mag weten dat de Eurotop in Valkenburg slaapt

Print
Niemand mag weten dat de Eurotop in Valkenburg slaapt

Afbeelding: Familie Stevens

Een kwarteeuw geleden vond in Maastricht de Europese top plaats. Oud-hotelier Paul Stevens is ervan overtuigd dat de piketpaaltjes voor het Verdrag van Maastricht in Valkenburg zijn geslagen, in zijn hotel Juliana. Over oesters en het nachthemd van president François Mitterrand.

Of hij in december plaats heeft voor de chef d’État? Het duurt even voordat het kwartje valt bij Paul Stevens, als hij in de zomer van 1991 een telefoontje vanuit Parijs krijgt. Het Elyseepaleis hangt aan de lijn bij de eigenaar van Restaurant Hotel Prinses Juliana in Valkenburg. „Ik spreek best goed Frans, heb een halfjaar in dat land gewerkt. Maar die term zei me op dat moment even niks”, blikt Stevens in de woonkamer van zijn appartement in de Maastrichtse wijk Céramique terug.

„Het bleek inderdaad om François Mitterrand te gaan, de toenmalige Franse president.” Stevens moet snel schakelen, want zijn hotel, dat in die tijd als een van de weinige in Nederland is aangesloten bij de Franse keten Relais & Chateaux- hotels, is eigenlijk al volgeboekt in de periode rondom de Eurotop in Maastricht. Het lukt hem die boekingen te annuleren. Vervolgens is het een komen en gaan van Franse delegaties, die het hotel in Broekhem komen inspecteren en draaiboeken komen maken. Maar liefst vijf keer wordt er een team uit Parijs ingevlogen, vertelt Stevens.

Vanwege de veiligheid besluiten de Fransen dat hun staatshoofd in de residentie van Juliana aan de overkant van de weg moet logeren. „Die is beter te beveiligen”, legt Stevens uit. De Valkenburgse hotelier krijgt een zwijgplicht opgelegd: niemand mag vooraf weten dat Mitterrand tijdens de Eurotop in het Geulstadje zal overnachten.

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →