Vrouw (25) in rolstoel met harde hand van ijsbaan gehaald

Print
Vrouw (25) in rolstoel met harde hand van ijsbaan gehaald

Afbeelding: Het Nieuwsblad

Wat een plezierige namiddag op het ijs van Winterland moest worden, draaide voor de 25-jarige Klaartje Peeters en haar moeder uit op een kleine nachtmerrie. “Een steward vond dat Klaartje met haar rolstoel een gevaar op de ijsbaan was”, zegt moeder Heide. “Ze moest eraf. Desnoods met harde hand.” Winterland excuseerde zich inmiddels voor het gedrag van de steward. Heide diende een klacht in bij het Centrum voor Gelijke Kansen.

“Woensdag ging ik met Klaartje en onze vriendin Yola schaatsen, zoals elk jaar, in Winterland”, schrijft Heide in een open brief aan Winterland. “Yola is een zeer goede schaatser en ging als begeleiding mee, aangezien Klaartje in een rolstoel zit.”

“Toen we onze toegangskaartjes kochten, maakte niemand een opmerking over de rolstoel van Klaartje. Maar toen we het ijs op gingen, kregen we vrijwel onmiddellijk een reactie van een medewerker aan de kant. ‘Ik denk niet dat zij op het ijs mag’, klonk het. Dus reageerde ik daarop met naar de andere kinderen te verwijzen, die ook op het ijs waren met duwkarretjes. Dat kon wel, maar mijn dochter niet. Zij was een gevaar voor de andere kinderen.”

Discriminatie
Heide maakte haar ongenoegen duidelijk, en maakte geen aanstalten om aan de oproep van de medewerker gehoor te geven. “Toen kwam het grote opperhoofd erbij’, vertelt Heide. “Die maakte met toeters en bellen zijn entree. Hij begon te roepen dat Klaartje eraf moest komen, want hij was de baas. Ik vertelde hem dat dit discriminatie was tegenover mijn dochter. Maar dat hielp niets. Klaartje was volgens hem een gevaar, omdat het te druk was. Maar het was helemaal niet druk.”

Omdat Heide en Klaartje de man niet meteen ‘gehoorzaamden’, ging hij helemaal door het lint. “Hij werd zo grof, en werd zelfs handtastelijk”, zegt Heide. “Hij trok en duwde, tikte tegen mijn hoofd en nam mijn fototoestel af, omdat ik een foto had gemaakt van de zogenaamde drukte.”

“Omstaanders reageerden met afschuw. Klaartje en Yola waren intussen van het ijs gekomen. Dus vond ik wel dat ik mijn geld moest terugkrijgen. Maar dat kon dan weer niet. Een andere medewerker, die alles had gezien, heeft zich dan geëxcuseerd, en toch geregeld dat wij ons geld terugkregen.”

Klacht bij stadsbestuur
Heide keerde naar huis terug. Haar dochter en vriendin waren door het hele gebeuren zwaar onder de indruk. “Ze voelden zich vernederd, en plein public”, zegt Heide. “Daarom heb ik ook klacht ingediend bij het stadsbestuur, én bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →