CIA: Verkiezingswinst Trump mede dankzij Rusland

Print
CIA: Verkiezingswinst Trump mede dankzij Rusland

Afbeelding: AP

Rusland heeft zich gemengd in de Amerikaanse presidentsverkiezingen om Donald Trump aan een zege te helpen, en niet alleen om het geloof in het verkiezingsproces te ondermijnen. Dat heeft de CIA geconcludeerd, aldus de Washington Post.

Amerikaanse inlichtingendiensten zijn op het spoor gekomen van personen die duizenden gehackte e-mails van onder meer Hillary Clintons campagnemanager aan WikiLeaks hebben doorgespeeld. Deze personen zouden bij de diensten bekendstaan als leden van een door de Russische overheid geleide operatie om Trump het Witte Huis in te helpen en Clintons kansen te verkleinen.

,,Het oordeel van de inlichtingendienst is, dat het Ruslands doel was om één kandidaat voor te trekken: om Trump te laten winnen", aldus een woordvoerder van de Amerikaanse overheid nadat deze is ingelicht.

De krant baseert zich op een bron die afgelopen week op een bijeenkomst was waar enkele vooraanstaande Amerikaanse senatoren door de CIA op de hoogte werden gebracht van de Russische bemoeienis.
Een woordvoerster van de CIA meldde dat de dienst geen commentaar op het bericht heeft.

Deze week sprak Trump nog met TIME Magazine over de mogelijkheid dat Rusland zich bemoeid zou hebben met de verkiezingsstrijd. ,,Ik geloof niet dat ze zich erin hebben gemengd." Over het hacken van Clintons emails zei hij: ,,Het kan Rusland zijn geweest, China, maar ook zomaar iemand thuis in New Jersey."

Trumps team wilde niet ingaan op het nieuws. ,,Dit zijn dezelfde mensen die zeiden dat Saddam Hoessein massavernietigingswapens had. De verkiezingen zijn allang afgelopen met één van de grootste overwinningen binnen het kiescollege in de geschiedenis. Het is tijd om verder te gaan en Amerika weer groots te maken."