Honderden vallende sterren op komst: mooiste sterrenregen van het jaar passeert

Print
Honderden vallende sterren op komst: mooiste sterrenregen van het jaar passeert

Afbeelding: Het Nieuwsblad

Dinsdagnacht 13 december is het uitgelezen moment om veel wensen te doen, want dan regent het vallende sterren. De Geminiden, een indrukwekkende meteorenzwerm, kan je dan met je eigen ogen bekijken.

De Geminiden passeren elk jaar en zorgen elke keer weer voor mooie beelden. Hun naam hebben ze te danken aan het sterrenbeeld Tweelingen, dat ze ook wel Gemini noemen.

Deze meteorenzwerm is eigenlijk een verzameling van stofdeeltjes van de uitgedoofde komeet Phaethon. De baan van de planetoïde en onze planeet kruisen op dat moment, wat de wolk doet schommelen en bewegen. De stofdeeltjes belanden dan in de dampkring van de aarde, waarin ze worden afgeremd. De stukjes stof en gruis warmen op en beginnen te gloeien. Dan zien we wat wij “vallende sterren” noemen. Uiteindelijk verdampen ze, er blijven dus geen kraters achter.

Supermaan gooit roet in het eten
Dit jaar is er echter een spelbreker, want de avond na de komst van de geminiden is er een supermaan. Dat is een volle maan die op de kleinst mogelijke afstand van de aarde verwijderd is. Op dat moment -en ook de dag ervoor en erna- lijkt die iets groter en lichter.

De kans om de meteorietenzwerm te zien vallen is het grootst als de hemel zo donker mogelijk is, want dan valt het licht heel erg op. Met het licht van de (bijna) supermaan, zal het dus wat moeilijker zijn, want dan kan je alleen de meest heldere meteorieten waarnemen.

Met je eigen ogen zien!?
Als je dat fenomeen met je eigen ogen wilt zien, dan kan je best op 13 december vanaf 22u buiten gaan staan en naar de hemel staren. Gemiddeld zouden er maar liefst 35 meteoren per uur zichtbaar zijn. Pas vanaf 4u op 14 december duikt het aantal vallende sterren onder de 30 per uur.

Een verrekijker is niet nodig, je kan ze ook met het blote oog zien. Voorlopig voorspellen ze ook vooral opklaringen die nacht. Trek wel een warme sjaal aan, want het kwik kan die nacht dalen tot onder het vriespunt.