38 doden na aanslag bij stadion Istanboel

© AD

Bij een bomaanslag op de politie buiten het stadion van de Turkse voetbalclub Besiktas in Istanbul zijn gisteravond minstens 38 mensen om het leven gekomen, melden de minister van Binnenlandse Zaken. Zeker 155 mensen raakten gewond. Onder de doden zijn zeker 30 politieagenten.

AD

De Turkse vice-premier Numan Kurtulmus denkt dat de verboden arbeidersbeweging PKK achter de aanslagen zit. Dat meldde het staatspersbureau Anadolu zondag.Er zijn tien mensen opgepakt voor mogelijke betrokkenheid bij de aanslag, aldus minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu. Hij bevestigde dat er twee bommen kort na elkaar afgingen. Eerst ontplofte een autobom bij een busje van de ME, gevolgd door een zelfmoordaanslag, zo'n 45 seconden later. De autobom werd vanaf een afstand tot ontploffing gebracht. Het gebruik van die autobom zou volgens Kurtulmus duidden op de betrokkenheid van PKK.StadionDe wedstrijd van Besiktas tegen Bursaspor was ongeveer anderhalf uur eerder afgelopen. Op Twitter gaan beelden rond van een interview in de wandelgangen van het stadion. De man voor de camera doet zijn verhaal maar schrikt hevig als een luide knal klinkt.Bij het stadion, de Vodafone Arena, was vuur en rook te zien. De politie zette de omgeving van het stadion af, maar het meeste publiek had zich al verspreid. Enkele beveiligers van de thuisclub, die de supporters en spelers van Bursaspor begeleidden, kwamen om het leven. ,,Terreur heeft opnieuw zijn slechtste kant laten zien'', schreef Besiktas op de website. Volgens Bursaspor ontploften de bommen toen de fans van de bezoekende club net weg waren. ,,Vijf minuten voor de aanslagen, kregen we te horen dat onze fans waren vertrokken'', staat in een verklaring van Bursaspor, dat in Istanbul met 2-1 verloor. Volgens NTV bracht de explosievenopruimingsdienst nog een verdacht pakket tot ontploffing dat na de eerdere explosies buiten het stadion was aangetroffen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee