PVV stijgt in de peilingen na zaak Wilders

© ANP

Het is de week waarin de rechtbank uitspraak deed tegen Geert Wilders. Het proces heeft de Venlonaar geen windeieren gelegd. De PVV stijgt in de peiling twee zetels naar 36.

Genaud Molin

De VVD daalde er een (naar 23). Het verschil tussen die twee is vergroot tot dertien zetels. Vijf weken geleden was dat nog nul.Doordat D66 en CDA er eentje daalden naar veertien, zijn de partijen op de derde tot achtste plaats tussen de tien en veertien zetels groot. Dat is ieder minder dan tien procent van de kiezers. Een unicum in de peiling, stelt De Hond.Nieuwkomers VNL, GeenPeil en Forum voor de Democratie maken enige kans bij de kiezers, is de analyse, maar dat zijn dan vooral PVV-kiezers. Als de tweestrijd PVV versus VVD zich inderdaad gaat voordoen, is de kans toch klein dat die potentiële PVV-kiezers in sterke mate op die nieuwe partijen gaan stemmen. Zij zullen zich dan liever willen mengen in die tweestrijd, volgens De Hond.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee