Zo’n vrouw krijg je wel uit je hart. Maar niet uit je hoofd

© ANP

Jammer dat Mirella niet in levenden lijve aanwezig is. Ze moet over femme fatale-capaciteiten beschikken, want ze heeft in korte tijd drie mannen gek gemaakt. Hoofdrolspeler is Jules, 34-jarige boom van een kerel. Pokdalig gezicht, groen windjack, gescheurde jeans. Jules heeft een stem als een bootsman. Komt vermoedelijk voort uit het leven in de marge, waaraan hij zich door zijn drugsverslaving jarenlang heeft overgegeven.

Paul van Gageldonk

Jules lijkt op keeper Ronald Waterreus en net als de man uit Lemiers houdt ook Jules van voetballen. Op een middag is hij met aÿickmaatje Serge aan het ballen in de buurt van Huize Horizon, project voor begeleid wonen, waarin Jules en Serge zijn ondergebracht vanwege hun drugsverslavingsproblematiek. Serge rent achter de bal aan. Opeens ziet hij een bekende. Hé, Remco. Remco heeft verkering met Duitse Mirella, de ex-vrouw van Jules. Remco, die Mirella van Jules heeft afgepakt. Waardoor Diego, het zoontje van Jules en Mirella, nu is ondergebracht bij een pleeggezin in Duitsland. Remco, die niet nalaat Jules te sarren met zijn ‘verovering’. Echte vrienden nemen het voor elkaar op. Dit is een erezaak. Serge pakt Remco beet en duwt hem tegen een geparkeerde auto. Intussen is ook Jules toegesneld. Naar eigen zeggen om de kemphanen uit elkaar te halen. Jules geeft Remco een duw. Remco valt op de grond. Jules en Serge ‘bewerken’ Remco met klappen en trappen.

Niet waar, zegt Jules. Dat duwtje stelde niets voor. En hij heeft Remco gekanteld, om te zoeken naar zijn dure zonnebril, die van zijn hoofd afgerold was. Nee, Serge begon en heeft die klappen gegeven. Van je vrienden moet je het maar hebben. Nu snappen we waarom ook Serge niet ter zitting is. Hij verklaarde tegenover de politie dat juist Jules de klappen uitdeelde. Mirella schreef een brief naar de rechter, waarin ze aangeeft dat Serge de agressor was. En passant claimt ze namens Remco dat deze ook nog eens door de twee beroofd is: er zouden driehonderd euro en een mobieltje ontvreemd zijn. Bewijs is er niet. Jules is behoorlijk klaar met zijn ex. Ik heb haar destijds vergeven dat ze vreemd gegaan is met Remco, zegt hij. Nu merkt de rechter zelf ook wel wat voor een onmogelijke vrouw dit is.

Nee, dan Jules. Afgekickt van drank en drugs. En hij gaat volgende week als vrijwilliger in een bus bejaarden rondrijden die willen winkelen. Ik doet dit voor mijn kind, niet voor dat Voor het hekje Na vandaag begint de oorlog pas echt mens, zegt hij. Ja, het gaat goed, zeggen twee vrouwen, zijn reclasseringsambtenaar en zijn psychisch begeleidster. Al moet er nog wat gewerkt worden aan een stukje terugvalpreventie en traumaverwerking, waarschuwt het Team Jules. Jules en Serge krijgen twintig uur taakstraf.

Voor Jules blijft Mirella zijn risicofactor. Als we willen kunnen we meekijken: hij kreeg een sms’je met de tekst: na de rechtszaak begint de oorlog pas echt. Moet Mirella zijn. Zo’n vrouw krijg je wel uit je hart. Maar niet uit je hoofd.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee