Appen op de fiets wordt verboden

© ANP

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) werkt aan een verbod op onder meer appen op de fiets. Ze heeft dat maandag aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer.

ANP

Het verbod gaat gelden voor het gebruik van het touchscreen van mobieltjes. Volgens experts levert het bedienen van een touchscreen tijdens het fietsen het meeste risico op. Dat betekent overigens dat het verbod niet alleen moet gaan gelden voor mobieltjes die in de hand worden gehouden, maar ook voor smartphones in een houder op het stuur, waarmee de gebruiker bijvoorbeeld appt of op Facebook of internet zit.

Minister Schultz liet in mei weten een verbod op bellen en ander gebruik van mobieltjes op de fiets te gaan onderzoeken. Een verbod op bellen is echter niet aan de orde, blijkt uit de brief van de minister. Wanneer het verbod op het gebruik van het touchscreen er komt en wat de sancties zullen zijn, is nog niet bekend. De aankondiging door Schultz is pas de eerste stap.

Maandag is ook bekendgemaakt dat er vorig jaar 621 doden zijn gevallen in het verkeer. Dat is meer dan in de twee jaar ervoor, maar over tien jaar tijd is sprake van een daling met gemiddeld 3,8 procent per jaar. Onder fietsers vallen verhoudingsgewijs veel doden: 185 in 2015. Het aantal fietsdoden is de laatste tien jaar niet duidelijk afgenomen. Het aantal doden onder bestuurders van scootmobielen en invalidenvoertuigen neemt zelfs toe. Vorig jaar waren het er 41.

Het aantal ernstige gewonden in het verkeer stijgt al jaren en kwam vorig jaar uit op 21.300. Sinds in 1993 is begonnen met de registratie was het aantal nog niet zo hoog. Bijna een kwart van de slachtoffers houdt blijvende beperkingen over aan de verwondingen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee