Man die schoonmoeder toetakelde wilde zijn vrouw ombrengen

© HBVL

Bouwvakker Yves W. (42) die vrijdag zijn 57-jarige schoonmoeder probeerde te vermoorden met een kruisboog en een mes, wilde eigenlijk zijn echtgenote ombrengen. De man is eerder al opgepakt met een vuurwapen en had ook plannen om zijn vrouw met zuur te overgooien. Zondagavond was hij nog steeds voortvluchtig. Volgens de schoonvader ligt een vechtscheiding en het hoederecht over het elfjarige zoontje aan de basis van het drama.

HBVL/Dirk COOSEMANS / Nancy VANDEBROEK / Dirk ROEFFLAER

Yves W. (42) uit Tongeren sneed vrijdagavond zijn schoonmoeder de keel over, nadat hij haar eerst met een pijl van een kruisboog in de arm had geschoten. Het drama speelde zich af voor de ogen van zijn elf jaar oude zoontje, bij wie de schoonmoeder aan het babysitten was. De vrouw overleefde de aanval.

Vechtscheiding“Alles draait rond een vechtscheiding en het hoederecht over het kind”, zegt schoonvader Francis R. Na een recente klacht van zijn vrouw, was Yves W. dinsdag nog bij de jeugdrechter ontboden. De bezoekregeling werd toen opgeschort en de contactregeling beperkt tot enkel bezoekrecht op een zaterdag, waarbij hij zijn zoontje niet alleen mocht afhalen en terugbrengen.

Het was ook niet de eerste keer dat de man met geweld dreigde, zo zegt de man van het slachtoffer Marie-Elise Derwael. “Yves is drie weken geleden uit het huis gezet”, doet de aangeslagen man het relaas. “Hij heeft onze dochter hierna constant bedreigd. Hij zou haar met zwavelzuur overgieten. Niet alleen zij, maar de hele familie kreeg verwijten en (doods)bedreigingen naar het hoofd geslingerd”. Onze dochter heeft minstens tien keer een klacht ingediend bij de politie, maar die kunnen niets doen zolang er niets is gebeurd. Nu is het zover. Hij heeft haar thuis opgewacht, maar verwachtte niet dat hij oma thuis zou aantreffen”.

Voor de ogen van zoontjeDe 57-jarige oma en elf jaar oude kleinzoon waren vrijdagavond net thuisgekomen toen Yves W., die zich in het huis had verscholen, hen aanviel. “ Voor de ogen van zijn zoontje stak hij oma in de hals. "Mijn vrouw bloedde hevig. De halsslagader was net niet geraakt. Dat is haar geluk geweest. Yves dacht dat ze dood was. Hij heeft het huis afgesloten en is gevlucht. Mijn kleinzoon is via een schuifraam kunnen ontsnappen en is naar de buren gelopen. Die hebben de hulpdiensten gebeld.”

Dat de moeder van de jongen, de echtgenote van Yves W. niet thuis was, had een reden: “Mijn dochter zou normaal rond 19 uur thuiskomen, maar ze was later omdat ze naar een appartement was gaan kijken om te huren.” Haar zoektocht is wellicht haar redding geweest. “Onze dochter verblijft nu op een schuiladres onder politiebewaking. Ze mag voorlopig niet gaan werken. Onze kleinzoon mag ook niet naar school in Mechelen-Bovelingen zolang zijn vader niet is gevat”.

AngstHet gezin woonde voordien in Mechelen-Bovelingen bij Heers. Hun huis werd niet zolang geleden openbaar verkocht omdat de lening niet werd afbetaald. Naar verluidt, verliep dit niet zonder slag of stoot: Yves W. bedreigde de notaris en zelfs de mensen die een kijkje in het huis kwamen nemen.

Het boterde overigens al jaren niet meer tussen Yves W en zijn vrouw. “Ze zijn een jaar geleden ook al eens uit elkaar gegaan. Toen heeft hij gedreigd dat hij onze kleinzoon iets zou aandoen. Uit angst is onze dochter dan maar terug bij hem ingetrokken,” aldus zijn schoonvader. De voortvluchtige staat in zijn buurt gekend als agressieveling en is een speedgebruiker. Zo is hij twee weken geleden nog opgepakt omdat hij onderweg was met een vuurwapen, wellicht om zijn vrouw te vermoorden. Hij is toen in Houthalen door een politiepatrouille uit het verkeer geplukt maar merkwaardig genoeg bleef het zonder gevolg. Hij had ook een contactverbod met zijn vrouw opgelegd gekregen en was nadat hij uit het huis was gezet bij zijn zus in Genk ingetrokken.

Vanwege zijn gedrag was ook het bezoekrecht voor zijn zoontje recent ingeperkt nadat zijn vrouw opnieuw een klacht tegen hem had ingediend voor het maken van een compromitterende foto van zijn zoontje. Zaterdag 3 december ging die nieuwe regeling - bezoek van 9 uur ’s ochtends tot 19 uur ’s avonds - in en toen heeft dat al geleid tot heel wat problemen. Hij mocht niet alleen zijn zoontje afhalen of terugbrengen. Toen het zoontje thuis kwam zei die tegen zijn moeder: ‘papa heeft op een site zitten kijken voor tweedehandswapens’.

Bedreigingen De vrouw zou overigens heel recent opnieuw een klacht tegen hem hebben ingediend. Enkele weken veroordeelde de correctionele rechtbank van Tongeren hem overigens ook al tot acht maanden voor bedreigingen en belaging van zijn vrouw. De veroordeling is nog niet definitief want hij heeft tegen het vonnis beroep aangetekend. De man dwong zijn zoontje ook om allerlei uiterst kwetsende commentaren over zijn moeder te plaatsen op facebook.

Yves W. was zondagavond nog altijd niet gevat. Bij een vriend van hem in Tongeren heeft de politie wel een huurauto van hem gevonden met daarin de verpakking van de kruisboog. Dat is momenteel het enige spoor.

Marie-Louise Derwael werd in allerijl naar het ziekenhuis gevoerd. De vrouw zweefde een tijd tussen leven en dood maar onderging een operatie die levensreddend bleek. Het levensgevaar is inmiddels geweken. Zij kon net als haar kleinzoon zondag overigens al een eerste keer worden verhoord.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee