Eigen bier voor Stadscarnavalsvereniging De Flaarisse Geleen

Stadscarnavalsvereniging De Flaarisse uit Geleen brengt een eigen bier op de Markt. De eerste zeshonderd liter van het gerstenat dat ‘Fuur’ is gedoopt zijn al gebrouwen.

Erwin Schmidt

‘Fuur’ verwijst volgens voorzitter Frank Bessems naar het logo van De Flaarisse: De Aafgebrende Gaesketel. „Het was al een tijdje onze wens om met een eigen bier te komen. Er volgen er mogelijk nog meer, Fuur is de eerste van een serie”, vertelt hij. De Flaarisse maken het bier samen met de kleine Geleense brouwerij De Menkes. Leden van de raad van elf hebben het licht blonde bier al voorgeproefd. „We hebben gevraagd het alcoholpercentage niet te hoog te maken. Het is geen zwaar speciaal bier, maar een gemoedelijke doordrinker”, zegt opperflaaris Bert Lemmens. „Het is een blijvertje.”

De Flaarisse hebben vergeefs geprobeerd Fuur nog even onder de pet te houden, omdat het tijd kost voldoende voorraad te brouwen. Op 22 december wordt het bier gepresenteerd. „Maar we krijgen nu al heel veel aanvragen om het te mogen verkopen”, zegt Bessems.

Sommige kroegen in Geleen en distributiepunten van De Menkes gaan het bier verkopen, aanvankelijk uitsluitend op fles in twee maten (33 cl en 75 cl). „We beginnen in de ‘Waereldsjtad’, maar willen het vastelaovesbier laten doordringen tot heel Limburg”, zegt Lemmens. Hoeveel smaken in de bierserie van De Flaarisse volgen, is nog onbekend.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee