Nabestaande na aanslagen Zaventem niet ingelicht over dood vrouw

Eddy Van Calster verloor zijn vrouw Fabienne Vansteenkiste (kleine foto) tijdens de aanslagen in Zaventem.

Eddy Van Calster verloor zijn vrouw Fabienne Vansteenkiste (kleine foto) tijdens de aanslagen in Zaventem.© Het Nieuwsblad/PR

Fabienne Vansteenkiste (51) was één van de slachtoffers tijdens de aanslagen op de luchthaven in Zaventem op 22 maart. Maar haar man, Eddy Van Calster, is daar na bijna negen maanden nog steeds niet officieel van op de hoogte gebracht.

Het Nieuwsblad/La Libre

Om dat soort toestanden aan te pakken, wil hij nabestaanden van slachtoffers nationaal verenigen, zodat hun verhaal meer onder de aandacht komt. Iets waar volgens hem momenteel veel te weinig aandacht voor is.

“Ik heb zeker en vast geen kritiek op de hulpverleners die na de aanslagen actief waren op het terrein”, zegt Eddy Van Calster. “Het probleem bevindt zich vooral in de structuur. Ik woon in Wallonië, mijn ouders in Vlaanderen. Er zijn verschillende verenigingen voor hulp aan nabestaanden, met telkens een andere naam. Maar daartussen is er geen samenwerking. Eigenlijk zijn ze incompetent, omdat ze in een systeem werken dat helemaal niet gecoördineerd wordt”, klinkt het fel in de krant La Libre.

Daarbij haalt de man een frappant voorbeeld aan. “Zo ben ik nooit officieel op de hoogte gebracht dat mijn vrouw overleden was”, zegt hij. “Enkel een werknemer van het DVI (slachtofferidentificatieteam, red.) kon me onofficieel bevestigen dat Fabienne overleden was.”

TraumaHet is een frustratie die Van Calster niet zomaar van zich kan afgooien. En volgens hem lopen er heel veel nabestaanden rond met soortgelijke verhalen. Alleen kunnen die nergens hun hart luchten. Daarom gaat hij met zijn schoonbroer een vzw - V-Europe - oprichten die alle nabestaanden verenigt, “een deur waarop iedereen eens kan komen kloppen om zijn verhaal te doen”. De aanslagen van 22 maart hebben daarvoor namelijk te veel trauma’s veroorzaakt.

“Laatst hoorden we nog een jonge vrouw getuigen dat ze net op het moment van de aanslag de trappen naar beneden aan het nemen was in Maalbeek. Tegelijk liep iedereen in paniek naar boven. Wel, dat meisje kan nog steeds niet joggen, omdat het haar steeds herinnert aan die bewuste dag”, zegt Eddy.

OnderzoekscommissieVan Calster hoopt met zijn vereniging ook gehoord te worden door de parlementaire commissie die de aanslagen van 22 maart gaat onderzoeken, omdat er volgens hem ook te weinig aandacht besteed werd aan de nabestaanden.

“Het is eigenlijk individueel, maar acht maanden lijden en rouwen hebben mijn leven niet bepaald vooruit geholpen”, besluit hij.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee