Kleuter krijgt door hond afgebeten onderlip terug dankzij ‘supermicrochirurgie’

© HBVL

In het Universitair Ziekenhuis Gent (UZG) zijn chirurgen erin geslaagd om een afgebeten onderlip van een 2,5 jarige peuter weer aan te hechten. Dat gebeurde via supermicrochirurgie, meldt het ziekenhuis.

HBVL

,,Het kind verloor bijna zijn volledige onderlip na een hondenbeet”, zegt dr. Filip Stilaert die de ingreep met professor dr. Koen Van Landuyt uitvoerde. ,,Na microscopisch onderzoek bleek een deel van de bloedvaatjes in het afgebeten stuk intact.” Daarom beslisten de chirurgen van de dienst Plastische Heelkunde van het UZ Gent om de lip met een deel van de huid opnieuw aan te hechten.

SupermicrochirurgieHet team slaagde erin de bloedvaatjes in het afgebeten stuk te herstellen. Er werd ook een bloedvat teruggevonden in de wond zelf. Het bloedvat dat het afgebeten stuk lip van bloed voorzag, werd hersteld via supermicrochirurgie. Bij deze techniek gebruiken chirurgen een gevoelige microscoop om bloedvaatjes met een doorsnede tussen 0,3 en 0,8 millimeter weer aan elkaar te hechten.”

,,Het afgebeten stuk lip werd gered en opnieuw aan de mond vastgehecht”, verklaart Stilaert. ,,De bloedafvoer kon niet hersteld worden. Na de operatie werden bloedzuigers gebruikt om het teveel aan bloed weg te zuigen. Het onmiddellijke herstel van de wond bespaarde het patiëntje zwaardere en mogelijk mutilerende ingrepen in de toekomst.”

Ingewikkelde ingreepHet is zeer uitzonderlijk dat dit soort ingewikkelde ‘replantaties’ bij kinderen lukt, aldus nog de chirurg. ,,De bloedvaten in de zone onder de mond zijn bijna onzichtbaar en vaak te klein om te herstellen. In de medische literatuur zijn al succesvolle lipreplantaties bij volwassenen beschreven, maar zover ik weet nog niet bij kinderen.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee