Helft deelnemers Limburgs Mooiste komt uit Limburg zelf

© Bas Quaedvlieg

Bijna de helft van de 23.500 deelnemers ne bezoekers aan de 25ste aflevering van het wielerevenement Limburgs Mooiste eerder dit jaar in Heerlen kwam uit Limburg zelf. Van die Limburgers kwam driekwart uit Heerlen en de rest van de regio Parkstad.

Wiel Beijer

Dat blijkt uit het onderzoek dat Sander Theunissen van Zuyd Hogeschool verrichtte naar de economische en de maatschappelijke impact van de toertocht. Behalve het maximaal toelaatbare aantal van 15.000 deelnemers trok de jubileumeditie van Limburgs Mooiste in hartje Heerlen ook ongeveer 8500 niet fietsende bezoekers. In totaal werd tijdens Limburgs Mooiste ruim 1,7 miljoen euro besteed.

Vooral mannenBijna 52 procent van alle deelnemers en bezoekers komt van buiten Limburg. Van de niet-Limburgers is bijna 11 procent afkomstig van Zuid-Holland. Daarnaast toen Noord-Holland en Noord-Brabant het goed met elk ruim 7 procent. Slechts 2,5 procent van de deelnemers en bezoekers komt uit België of Duitsland. De gemiddelde leeftijd van de gasten is 43 jaar en 87 procent van de fietsers is van het mannelijke geslacht. Zestien procent van de deelnemers nam al meer dan vijf keer deel aan de tocht. De meeste deelnemers gaan op de racefiets, namelijk 81 procent.

Hoog opgeleidOpvallend is dat ruim 55 procent van de deelnemers aan Limburgs Mooiste hbo of wo heeft gevolgd. Bijna negentig procent van de deelnemers fietst in gezelschap door het Zuid-Limburgse land. De 15.000 deelnemers verorberden dit jaar met zijn allen: 30.000 boterkoekjes, 28.000 Snelle Jelle’s, 19.000 sinaasappels, 19.000 bananen, 75000 liter sportdrank en 5000 plannen peperkoek.

De volgende editie van Limburgs Mooiste is op 9 en 10 juni 2017. Opnieuw is het Burgemeester Van Grunsvenplein – het plein voor het theater – het kloppend hart van het evenement.

Lees meer dinsdag in De Limburger.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee