Handbalsters overklassen Servië op EK

© ANP

De Nederlandse handbalsters hebben maandag op het EK in Zweden ook van Servië gewonnen. De ruime zege van 35-27 betekent een grote stap naar de halve finales. Met zes punten voert Oranje zelfs de groep aan, waarvan de beste twee naar de laatste vier gaan.

ANP

Yvette Broch was een van de uitblinkers in het team van bondscoach Helle Thomsen. Ze scoorde zes keer in haar honderdste interland. Lois Abbingh was ook goed voor zes treffers. Angela Malestein wierp vijf keer raak en werd uitgeroepen tot beste speelster van de wedstrijd.

Het Nederlands team speelt in de hoofdronde woensdag nog tegen Spanje, dat maandag met 20-20 gelijkspeelde tegen Duitsland.Oranje begon in het Scandinavium van Göteborg vol zelfvertrouwen aan het duel met Servië. De knappe zege op gastland Zweden van zaterdag zat nog vers in het geheugen. Na een kwartier spelen was eigenlijk al duidelijk dat de Nederlandse vrouwen weinig te duchten hadden van de Servische tegenstander. Er stond al 10-6 op het scorebord.

De voorsprong groeide allengs naar 17-12 bij rust. Malestein vertolkte in de eerste helft een hoofdrol met een serie voltreffers vanaf de rechterhoek. Cirkelspeelster Broch was eveneens meteen op dreef. Al haar doelpogingen waren raak.Servië probeerde in de tweede helft er toch nog een wedstrijd van te maken. De ploeg die op het WK van 2013 nog het zilver veroverde, bracht het verschil terug naar drie doelpunten (22-19).

Een donderspeech van Thomsen tijdens een time-out zette de Nederlandse vrouwen weer op scherp. In mum van tijd breidde de nummer vier van de Spelen in Rio de voorsprong uit naar 30-22. In de slotseconde benutte Jessy Kramer een strafworp voor de eindstand van 35-27.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee