Nieuw marineschip verdeelt Nederland en België

© ANP

De bouw van vier nieuwe marineschepen met België leidt nu al tot een groot verschil van inzicht over wat de nieuwe schepen moeten kunnen. België wil de allernieuwste techniek inbouwen om zelfs vijandelijke raketten in de ruimte te kunnen onderscheppen. Nederland zegt die behoefte nu totaal niet te hebben.

AD

Met het 'buitenaardse' plan van de Belgen behoren hun marineschepen in 2025 tot de allermodernste ter wereld. Alleen Japan en Amerika kunnen op dit moment vanaf zee raketten de ruimte insturen om naderend onheil buiten de dampkring onschadelijk te maken. Volgens de NAVO absoluut noodzakelijk als bondgenoten vanaf grote afstand worden bestookt met kernwapens of dodelijk gas.Raketten die vanaf 400 kilometer afstand of meer worden afgevuurd gaan namelijk zo hoog dat ze eventjes in de ruimte komen. Dat is precies het moment waarop de Belgen straks hun 'kill-vehicle' willen laten toeslaan. Deze capsule met een warmtegevoelige sensor raakt de ballistische raket met duizenden kilometers per uur waardoor het direct ontploft. 'Een kogel die een kogel uit de lucht schiet', noemt fabrikant Raytheon van de SM-3 raket dat zelf. Met het grote voordeel dat de bom geen dood en verderf kan zaaien op aarde.De Belgische minister van Defensie wil de hypermoderne rakettechniek dolgraag laten inbouwen op hun nieuwe marineschepen die ze samen met Nederland ontwikkelen, zo blijkt uit hun 'Strategische visie op Defensie' die deze zomer naar het Belgische parlement is gestuurd.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee