Reeks ongelukken Limburgse snelwegen

© daan camps

Een ongeluk op de A73 dat gistermorgen het verkeer richting Blerick tijdelijk plat heeft gelegd, is het negentiende ongeval op een Limburgse snelweg van deze maand.

Theo Sniekers

Het is de afgelopen twee weken flink raak geweest op de Limburgse snelwegen. Negentien aanrijdingen waren er. En ze veroorzaakten allemaal files. Gisterochtend was het op de A73 bij Blerick weer prijs; de snelweg werd in noordelijke richting een poos afgesloten.Bij de ongelukken is sprake van spreiding over de hele provincie. Alleen bij het drukke knooppunt Het Vonderen waar de A2 en de A73 samen komen was het ter hoogte van Echt drie keer mis.Niet onderzochtJuist vanwege de spreiding wil Rijkswaterstaat niet spreken van een trend en wordt de reeks accidenten niet nader onderzocht. De wegbeheerder zoekt wel uit of het in december van dit jaar vaker mis is gegaan dan de afgelopen jaren in dezelfde periode.Van de negentien ongevallen vonden er dertien op de A2, drie op de A73, twee op de A76 en een op de A79 plaats. Alleen al in de avond van 1 december werden er in Zuid-Limburg in korte tijd zes geregistreerd, om te beginnen bij Maastricht en Meerssen. In de staart van de file bij Meerssen vonden bij Beek nog eens vier aanrijdingen plaats. De resulterende verkeerschaos was enorm. Vlak buiten de provinciegrenzen was op de A73 en A2 nog eens sprake van drie incidenten die in Limburg voor files zorgden.DuisternisDe meeste ongelukken gebeurden in het duister, vaak ook rond de spits. Het weer speelt vaak mee, weet Rijkswaterstaat. Rond seizoenswisselingen is er ook wel eens sprake van een piek omdat automobilisten nog even moeten wennen aan de gewijzigde omstandigheden, zoals vroege duisternis of verblindend zonlicht.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee