Limburg wil kloof tussen politiek en burger verkleinen

© Berend Vonk

De kloof tussen burger en politiek. Iedereen ziet dat die groeit, niemand heeft de ultieme oplossing. In Limburg gaan politici toch een poging wagen die kloof te verkleinen. Gisteren werd een eerste touwtje uitgegooid.

Stefan Gybels

Drie rapporten liefst zijn er alleen dit jaar al verschenen over de groeiende kloof tussen burger en politiek. Over de onvrede die heerst, over wat de politiek zou moeten doen, over burgeren overheidsparticipatie. Het geeft maar aan hoeveel er gesproken en geschreven wordt over het verkleinen van die kloof. In Limburg wil de politiek een stap verder gaan. Bestuurders en politici in deze provincie willen vooral dingen gaan doen.Laat hier weten of jij de kloof tussen burger en politiek herkentInitiatieven nemen, zelfs al blijken die later niet de heilige graal. Ze zijn daarin aangespoord door Maastrichts burgemeester en voorzitter van de Vereniging Limburgse Gemeenten (VLG) Annemarie Pennte Strake. Die deed bij de jaarvergadering van de VLG vorige maand een oproep aan haar collega’s. Sluit u aan, laten we het democratisch systeem op de schop nemen. Ze kreeg respons van zo’n dertig burgemeesters, wethouders en raadsleden die aangaven de handen uit het colbertjasje te willen steken.Laissez faireTwintig van hen verzamelden zich gisteren in de ECI Cultuurfabriek in Roermond voor een eerste sessie op weg naar een nieuw systeem. Geen streep door de democratie, benadrukte Penn, want dat is de basis. Maar wel een debat en ideeën over hoe die democratie anders in te richten. Omdat iedereen volgens Penn voelt dat er iets aan de hand is. „We horen wat mensen zeggen over ons. Allemaal hebben we dat gevoel dat ons pijn doet, dat zorgen baart, dat onrust geeft. Moet dat werk dat we doen niet anders? Kan het niet beter?”, hield ze haar gehoor in haar inleiding voor.Wat volgde was een discussieavond aan de hand van stellingen. Waaruit geconcludeerd kan worden dat alle aanwezigen bereid zijn te veranderen, maar niet weten hoe. Sommigen pleiten voor een grotere rol voor sociale media om burgers te bevragen en te betrekken, anderen willen dat juist niet. Het is lastig vechten tegen het beeld dat ‘ze toch doen wat ze willen’, zeker als je je als lokale politicus moet verantwoorden voor landelijke daden, klonk het. Daarbij is de burger mondiger geworden, kritischer en wordt niet zomaar meer alles vertrouwd dat in de raadzaal wordt besloten. Aan de andere kant komt ook geen mens richting die raadzaal om een (ander) geluid te laten horen. Laissez faire. Althans: in de politieke arena. Op sociale media gaat het los.

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee