Zo ga je slim het nieuwe jaar in. Alles over huis, hypotheek en auto.

© Getty Images/iStockphoto

December is een dure maand. Maar er valt rond de jaarwisseling gelukkig ook genoeg te besparen. Plan je uitgaven slim en maak optimaal gebruik van gunstige regelingen.

Irene van den Berg

Geld Breng je administratie op ordeFijn om het nieuwe jaar te beginnen met een administratie die op orde is. Lig je ver achter met je belastingaangiftes, dan is het zeker slim om de boeken nog even bij te werken. Tot en met 31 december 2016 kun je nog belasting terugvragen voor het belastingjaar 2011 en later. Dat kan bijvoorbeeld als je weinig inkomen hebt gehad, zoals vakantiewerkers of jongeren met een bijbaantje.Laat de centen rollen Ben je van plan een nieuwe bolide te kopen of de badkamer te verbouwen, doe dat dan nog in december. Voor het berekenen van de vermogensbelasting gaat de Belastingdienst namelijk uit van de peildatum 1 januari. Het is dus handig als je op die dag weinig geld op je spaarrekening hebt staan als je boven de belastingvrije voet uitkomt. Die bedraagt voor 2016 24.437,- (voor fiscale partners het dubbele).De peildatum voor de aangifte over 2016 is 1 januari 2016. Nu geld uitgeven maakt voor de aangifte over 2016 dus niet uit, maar volgend jaar pluk je er voor de aangifte over 2017 wel de vruchten van. Vanaf 2017 gaat de vermogensbelasting (nu 1,2 procent) op de schop. Er komen drie verschillende tarieven, die onder meer afhangen van de rentestand. Voor 2017 moeten ze nog definitief worden vastgesteld. Globaal zal het tarief tot 100.000 euro circa 0,87 procent bedragen, tussen een ton en 1 miljoen euro circa 1,41 procent en daarboven circa 1,65 procent.HuisSluit nog snel een hypotheek af... Ben je op huizenjacht, dan kan het slim zijn daar vaart achter te zetten. Volgend jaar kun je namelijk weer iets minder lenen. Banken lenen dit jaar 102 procent van de marktwaarde van de woning; dat wordt in 2017 101 procent. Dit percentage wordt nog verder afgebouwd naar 100 procent in 2018. Je moet dus een steeds groter deel van de bijkomende kosten - zoals hypotheekadvieskosten, taxatiekosten en makelaarskosten - zelf ophoesten. Wel kunnen tweeverdieners met ingang van 2017 in veel gevallen juist iets meer lenen. Nu telt het laagste salaris van tweeverdieners nog voor de helft mee bij het berekenen van de maximale hypotheek. Volgend jaar wordt dat 60 procent.

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee